nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Els grecs al poder

D'aquí a uns pocs dies tots estarem en mans del grecs. Els dia u de gener Atenes assumeix la presidència europea. Agafen la batuta de mans dels danesos, que han aconseguit arribar al final dels seus sis mesos al cap de la taula amb només un acte memorable: la convidada a deu estats nous per entrar a la Unió Europea, i molts de fracassos en el front de les negociacions sobre finançament i taxes. Els grecs, però, podrien ser més entretinguts que els escandinaus.

Grècia, amb el govern de Costas Simitis, ha donat un gir que ningú no esperava. L'any 1990 el llavors president de la Comissió Europea, Jacques Delors, va reprovar Grècia per un descontrol econòmic que es desbordava. Delors va qüestionar el futur de Grècia dins la Unió. Una de les ironies de la política és que va ser Delors el que va haver de dimitir de la Comissió enmig d'un escàndol de corrupció i mala gestió, i Grècia acaba enguany amb un creixement econòmic que dobla la mitjana europea. No tot és feina de Simitis, però aquest fundador del partit socialista grec té iniciatives bones. Ha sabut millorar les relacions entre Grècia i Turquia de manera espectacular. Tant és així que el major defensor de l'adhesió de Turquia a la UE és Grècia. Simitis també proposa donar més pes als països balcànics en el futur de la UE. Vol empènyer l'entrada de Croàcia i altres països de l'ex-Iugoslàvia a més de la de Turquia a la Unió Europea.

Però potser més que mai, l'agenda de la presidència estarà dominat per les activitats programades en presidències anteriors. El març i l'abril estaran dominats per la preparació del tractat d'adhesió dels deu nous membres de la Unió i la seva signatura. Les negociacions sobre pensions i imposts continuaran a dalt de l'agenda. Així i tot, és possible que Simitis i el seu equip imprimeixin la seva identitat més del sud sobre la fesomia europea, que bona falta li fa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris