bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

No fa falta anar a la manifestació

Bé, ara que ja hem fet la innocentada al títol, posem-nos seriosos. Cada any, amb motiu de la Diada de Mallorca, diverses forces polítiques i sindicals convoquen la manifestació per reclamar els drets col·lectius del nostre poble. Enguany la convocatòria és dia 30, a les 19 hores, al passeig des Born de Palma. El lema de la convocatòria és «Llibertat, Democràcia, Autodeterminació» i es vol fer especial referència al retrocés democràtic que estam vivint, al mateix temps que es vincula de manera directa l'assoliment de la plena llibertat i de la vertadera democràcia, al fet de poder exercir el dret a l'autodeterminació.

No es pot afirmar que un estat és plenament democràtic si no reconeix el dret a l'autodeterminació dels pobles que l'integren. No es pot presumir d'un estat espanyol democràtic mentre la seva constitució (publicada, per cert, al Bolletí Oficial el dia dels innocents de fa vint-i-quatre anys) no incorpori, al costat dels drets individuals, els drets col·lectius.

Massa vegades, des dels nacionalismes d'alliberament es tendeix a una anàlisi pessimista de la realitat. Les transformacions que es proposen són tan aparentment grans que semblen inassolibles. Però la mateixa realitat que hem viscut aquests darrers anys, ens ha demostrat que els canvis en les fronteres, no tan sols són possibles, sinó que, a més a més, es poden fer sense esdevenir traumàtics.

Enguany, hem pogut presenciar com un esdeveniment inesperat ha fet trontollar tot un estat tan presumptament ordenat i organitzat com l'estat espanyol (i no ha estat la primera, recordin quan es va destapar el cas GAL). Ens referim a la crisi provocada per l'enfonsament del petrolier Prestige. L'estat, en un moment en què havia de funcionar al cent per cent, desaparegué. Ni cap de l'estat, ni president del govern, ni forces de seguretat, ni forces armades. No és que aquí reclamem la intervenció de les forces d'ocupació, sinó que en constatam la seva debilitat. La seva absència i deixadesa més absoluta en les seves funcions. Qui reaccionà de veritat, qui s'encarà al problema, amb més coratge que mitjans, això sí, va ser la gent. El poble anònim, que és qui ha de treure les castanyes del foc quan no es té un estat propi. Ens queda el dubte més que raonable de saber si l'Estat hauria actuat amb més diligència si la desgràcia hagués succeït a Castella, o Andalusia. Recordin Perejil.

En definitiva, que aquí, com a Galícia, cal que es mobilitzi la societat civil, la gent, com la que en anys anteriors ha acudit a la manifestació de la Diada. Contràriament a allò que diu el títol-innocentada que encapçala aquest escrit, sí que cal anar a la manifestació de dia 30.

A no ser que un sigui tan innocent que pensi que l'estat espanyol defensa els interessos dels mallorquins i mallorquines.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris