muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Abadia de Bellapais

Al llibre Llimones amargues de Lawrence Durrell, dedicat a l'illa de Xipre, hi ha un passatge que diu: «A l'est de nosaltres s'alçaven altres cúspides la lúgubre magnificència de les quals es contagiava d'unes a altres, barrejant"se com les notes d'un acord musical: Buffavento, seu de tots els vents, amb la silent i graciosa abadia gòtica de Bellapais més avall, a la vessant...». Durrell va arribar a l'illa a mitjans dels anys cinquanta i, un cop establert al llogaret de Bellapais, deixà escrita la convulsa vida de l'illa. Actualment l'illa està dividida: una banda és Kipriakí Dimokratía i l'altra Kibris Cumhuriyeti. Per Nicòsia, la capital, hi passa una línia que separa la part grega de la turca.

Aquell dia, el de la meva visita, el port de Kyréneia era una bella estampa mediterrània. Com una postal on l'aigua de la mar emmirallava torres antigues i minarets, un passat antic i actual ple de vida plàcida. Camí de Bellapais, les muntanyes es precipitaven a la mar tot obrint marjades de tarongers i xiprers. Alguna palmera hi posava més gràcia i mobilitat, la terra de verds. El conductor indicà una edificació que, a la dreta de la carretera, es perdia entre els arbres: «Aquí hi visqué l'arquebisbe Makàrios». Llavors per l'esquerra ja hi apareixia l'abadia gòtica, just separada del nucli de població per la carretera de revolts.

Fundada durant el segle XIII, actualment a l'abadia no hi viu ningú. Però és possible passejar entre els arcs que conviuen amb els alts xiprers i el romaní que s'arrapa a la terra. I assegut damunt una paret mirant cap a la mar, veure la terra escalonada que, plena de vegetació, arriba fins a l'aigua. Tot forma un agradable panorama, un poc desconegut però agradable de visitar. Per qüestió de transport i altres històries, a aquesta part turca de l'illa hi van pocs visitants; així que és possible viure"la tal com és. Al final del dia la camioneta plena de gent tornava a Nicòsia per la part esquerra de la carretera.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris