nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Col·lisió de poders

El cas Formentera du camí de covertir-se en una col·lisió de poders dins l'àmbit balear. Bona part del poder judicial illenc no acaba de veure la innocència d'una part del poder executiu de Jaume Matas el 1999 en un escàndol d'adulteració del cens electoral. Es tracta d'una col·lisió sobre un fet essencial: unes eleccions, en les quals estan implicats de manera directa tot els poders, amb l'inexcusable deure de vetlar perquè es faci realitat la sobirania popular. A Formentera l'essència de la democràcia va fer pudor, i això afecta tant governants com jutges de manera directa.

Què passa si un poder, el judicial, encarregat d'aplicar les lleis, veu que un altre poder, l'executiu, ha jugat brut dins un procés que els implica a ambdós? Doncs que exigeix la lògica depuració per mantenir sans i intactes els pilars de la democràcia.

El problema de Jaume Matas, molt per sobre d'imputacions o no imputacions, és, pel que sembla, que la majoria de fiscals i jutges de Balears no el volen de cap de llista. Qualcú s'imagina, al país democràtic que sigui, un candidat a president enfrontat als tribunals del lloc on es presenta? Aquí està a punt de passar això. Des de la llunyania, el Tribunal Suprem ha eximit Matas. A peu d'obra, un bon grapat de segones files del PP poden anar al banquet, i es produiria així un dels capítols més patètics de la història d'aquest partit.

En síntesi, la reobertura té una lectura que posa els pèls de punta: un poder no vol un aspirant a presidir l'altre perquè no veu clara la seva actuació quan ambdós foren corresponsables d'un procés electoral. Si Matas renunciàs, és molt probable que el cas s'apagàs. Però des de la llunyania Aznar vol que Matas sigui el cap de llista.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris