nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
16°

Salvem sa Gerreria

No hem pogut fer res per evitar que enderroquin les set illetes de cases de sa Gerreria, que estaven condemnades a morir per sempre més, a mans d'un Ajuntament sense escrúpols.

Sa Gerreria és un dels barris més emblemàtics del nucli medieval de Palma. L'àrea afectada (l'anomenada «Actuació 2B de Sa Gerreria») es troba compresa entre els nous jutjats i la Porta de Sant Antoni, entre el Socors i sa Ferreria. Per cert, aquests noms: Ferreria, Gerreria, ens suggereixen un seguit d'activitats artesanes lligades al barri des de temps immemorial. A més, hem d'afegir a aquesta àrea la illeta delimitada pels carrers Ferreria, celler d'en Miró, Hostal de l'Estel i Sant Andreu.

Devers dotze carrers esbutzats, unes 88 cases i centenars d'habitatges han desaparegut o estan a punt de desaparèixer.

Després de la destrucció de la pràctica totalitat de les illetes de cases de sa Gerreria afectades per l'actuació 2B, els seus carrers resten muts, des de la Porta de Sant Antoni es veuen els nous jutjats (quines vistes!), des de la plaça del Mercadal, el Socors. Ni la Guerra Civil va fer tant de mal, pel que fa a destrucció d'edificis i carrers.

Tot seguit es construirà un immens aparcament subterrani i si tot això no bastava, llavors traçaran nous carrers, allà on decideixi l'Ajuntament actual, és a dir no es respectarà el traçat autèntic. A continuació aixecaran blocs d'habitatges i locals comercials, que tampoc no tendran cap semblança amb les tipologies d'abans. Els carrers de sempre hauran estat suplantats per uns altres de diferents, que no tendran res a veure amb els autèntics. El traçat dels carrers afectats pels esbucaments i que estan en perill imminent de desaparèixer, data de la dominació musulmana, és a dir que és anterior a 1229, any de la conquesta catalana del rei en Jaume.

Demanam que es conservin els carrers, els seus traçats i alineacions, les tipologies i els usos tradicionals de les seves edificacions; que es rehabiliti sa Gerreria tal com es rehabilità el Puig de Sant Pere; i que es compleixi la legislació vigent sobre la protecció del centre antic.

Cada dissabte, des de fa 1 any, de les 12 a la 1 del migdia, al carrer de Sant Miquel, prop de l'església de Sant Miquel, recollim signatures i donam informació sobre sa Gerreria, us hi esperam.

Col·lectiu Salvem Sa Gerreria.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris