nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
17°

Sobre la 'Instrucción' dels Bisbes espanyols

Sr. director: Acab de llegir l'article «Una esglèsia entregada» del misser Josep Melià Ques publicat aquest dijous dia 5 a les planes d'Opinió de Diari de Balears respecte de la 'Instrucción' dels Bisbes Espanyols sobre la condemna del terrorisme, i les valoracions que hi fan al document del dret a l'autodeterminació, etc.

Els Bisbes no s'han venut per quatre classes de religions (sic). Que es digui que els bisbes amb la publicació de la 'Instrucción' ajuden a amplificar el pensament del Partit Popular governant, i del PSOE que signà el pacte per les llibertats, i que un important socialista catòlic hagi declarat que el document és meravellós, sembla que és un fet que no es pot qüestionar. Ara bé, desautoritzar els Bisbes amb expressions «faci pinya (l'església) amb els poderosos en lloc de donar suport als febles». «Que el poder religiós vulgui tirar la pedra i amagar la mà». «Tergiversar, jugar al buit informatiu i dir mentides...» em sembla senzillament demagògic. No val ficar tot dins un mateix sac sense una mica de crítica que tregui el nas més enfora de l'ambient de «placidesa (...) a les Illes Balears». Que per cert d'aquesta migdiada perenne, els polítics hi deuen tenir alguna cosa a veure,també.

Honestament, crec que s'haurien de remarcar amb vermell les repetides intervencions d'un grup de bisbes de l'Esglèsia catalana i basca, que no han tingut, com a bons pastors, cap por a pronunciar"se sobre la debatuda 'Instrucción'. És cert que algun altre conegut Prelat que fa declaracions com si d'una enciclopèdia es tractàs ha afegit llenya al foc responent al Bisbe titular de Sant Sebastià, contradint"lo. Això en el fons és l'Esglèsia, que no és un partit polític. El Nou Testament n'està ple d'expressions que denoten la pluralitat. I gràcies a Déu!

On eren els opinadors quan els bisbes bascos publicaren la seva pastoral fa uns mesos? No vaig llegir ni una sola valoració de l'extens i mesurat article del P. Josep Amengual i Batle (publicat en aquest diari, per cert). És que no convenia? O no es va llegir en aquell moment la veu d'un batiat que sortia a camí del pensament dels bisbes que vivien un autèntic linxament a la gran majoria dels mitjans de comunicació. O també fou la placidesa de les nostres Illes?

La oportunitat o no, del sr. bisbe de Mallorca, de publicar «un article intentant justificar el suport a aquesta presa (política) de partit...» és ben seva, i en té tot el dret. Estar"hi d'acord o no amb tot el que hi diu, això és una altra qüestió. Però no crec que el bisbe de Mallorca necessiti justificar el contingut del document de la Conferència Episcopal. Puc interpretar que el Sr. Melià està molest amb la 'Instrucción', però no és pretext per enllestir una pàgina d'opinió que no contempli una mica més la complexitat de la qüestió.

Gaspar Alemany i Ramis. Madrid.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris