algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Consideracions a les observacions sobre les Jornades de Comerç

Arran d'una carta publicada en aquesta mateixa secció ahir (dimecres, 4 de desembre), voldria poder disposar de l'oportunitat de matisar les interpretacions del Sr. Miquel Gayà. Com a coordinador i moderador de les jornades, també vaig seguir amb atenció la intervenció del Dr. Valverde, i les de la resta de ponents, i les conclusions que en vaig treure no van en el mateix sentit de les del Sr. Gayà.
En primer lloc, no crec que el Dr. Valverde exposàs cap tipus de relació entre els hackers i el comerç electrònic. La referència del Dr. Valverde anava més en el sentit de qüestionar els motius que ens han empès a entendre que els hackers són els dolents de la pel·lícula, en comptes d'interpretar que els problemes de la seguretat dels sistemes telemàtics rauen en errades de disseny i/o de programació.
El Dr. Valverde va fer referència, és cert, a un episodi d'una companyia telefònica dels Estats Units en el qual els efectes d'un col·lapse dels sistemes varen ésser immediatament atribuïts a un atac dels hackers i, posteriorment, es va comprovar que tot l'enrenou havia estat causat per errors en la programació del sistema de la central de commutació. La meva percepció va ser que el Dr. Valverde apuntà aquest exemple com a mostra de la tendència a satanitzar els hackers, en comptes d'assumir problemes en els sistemes.
En segon lloc, i sobre l'afirmació del Sr. Gayà en la qual digué que «no varen faltar els insults a Microxof, ara ja sense cap argumentació», he de negar rotundament aquests termes. En totes les jornades, incloent-hi la del Dr. Valverde, ningú no va proferir cap insult i, en cas d'haver-se'n produït, aquest moderador hauria tallat de rel el ponent. Respecte de la falta d'argumentació, a banda de no estar-hi gens d'acord, crec que l'acusació és simplista. Quan es va convidar el Dr. Valverde a participar en les jornades se li va demanar, expressament, que hi intervingués en el seu vessant de comunicador, i no com a expert en informàtica. Es va fer així perquè es perseguia obrir les jornades al públic en general, donant una visió de la realitat actual del comerç electrònic des dels diversos vessants que l'afecten i pretenent una darrera ponència entretinguda i planera en la qual, sota el títoAventures i desventures d'un consumidor electrònic, s'exposàs de manera desenfadada les vivències d'una persona acostumada a usar el comerç electrònic. El Dr. Valverde va saber complir molt bé els objectius que li demanàrem, de la mateixa manera que, n'estic segur, hauria estat capaç de fer una intervenció cientificoacadèmica si aquest hagués estat l'objectiu de les jornades.
Per acabar, i sobre el debat entre software propietari o software lliure, no dispòs de coneixements suficients com per emetre'n una opinió. L'obertura del debat, però, l'hem d'agrair a moltes persones, entre les quals hi ha el Dr. Valverde i, com en tot intercanvi d'idees, les conseqüències no poden ésser més que positives.
Fetes aquestes precisions, m'agradaria acabar agraint obertament la col·laboració rebuda del Dr. Valverde com a ponent en les jornades i al Sr. Gayà l'interès demostrat com a assistent.

Josep de Luis, coordinador i moderador de les Jornades de Comerç Electrònic.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris