algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Molt de fum

Els ministres de Sanitat de la Unió Europea ahir donaren el vistiplau a la prohibició gairebé total dels anuncis de tabac en els quinze països del bloc. Encara en veurem, d'anuncis de fumadors. Però la UE ha decidit que el cost per als serveis sanitaris justifica que tirin els principis sobre el lliure mercat per la finestra. El que proposen és prou clar: no facilitar el reclutament de nous fumadors a les empreses de tabac. Les empreses han de crear 500 mil fumadors nous cada any dins la UE per reemplaçar els fumadors que es moren cada dotze mesos. Però, tot i ser un objectiu senzill, el prohibir la publicitat, els ministres de la UE han aconseguit enterrar-se en una confusió de normes, precedents i excepcions, que apunten, un cop més, a la ineficàcia que Europa és capac de crear. Era el seu segon intent de prohibir aquesta publicitat. El primer intent va ser capgirat per Alemanya, on els anuncis de tabac encara són importants per a algunes empreses editorials. Aquesta vegada els ministres havien après la lliçó. Per començar, no han intentat aprovar la norma com a norma sanitària, que hauria hagut de menester el vot favorable de tots els 15 ministres. Hi ha dos ministres, l'alemany i el britànic, que no estan d'acord amb la prohibició.

Per tant el que s'ha aprovat és una norma de comerç, que passa la votació amb una majoria simple. Els ministres, a més, han introduït excepcions que seran explotades per la indústria de manera implacable: els diaris i revistes produïts fora de la UE estan exempts de la prohibició -un altre motiu per publicar revistes fora de les fronteres europees-; els cinemes n'estan exempts, i l'esponsorització de quasi tots els esports en competicions nacionals n'està exempt.

Les bones intencions de la UE queden diluïdes una altra vegada, per un maremàgnum d'interessos regionals incompatibles amb el concepte d'una administració eficaç.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris