algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

El Fons de Compensació

Sembla que els partits del Pacte de Progrés no han estat capaços de posar-se d'acord sobre la manera de repartir els doblers del Fons de Cooperació Municipal, per la qual cosa s'han hagut d'habilitar uns criteris provisionals per enguany. Els sis milions d'euros prevists es repertiran en un cinquanta per cent en funció de la població, un quaranta-quatre per cent igual per a tots els municipis i una mica més del cinc per cent per compensar la doble insularitat.

Des del meu punt de vista aquesta forma de repartir no és gaire redistribuïdora, com es podria pensar que hauria hagut de ser segons els postulats típics de l'esquerra. Basta veure que els més beneficiats seran, per aquest ordre, Palma, Calvià, Manacor, Llucmajor, Inca i Marratxí, els municipis mallorquins que, ja abans del repartiment, comptaven amb més recursos. Res a veure, per tant, amb el Fons de Compensació que utilitza el Govern Central per compensar les comunitats autònomes més desafavorides.

Per a mi la creació d'aquest fons era una de les promeses més interessants dels actuals governants, la qual, a més a més, trencava amb la política dels governs del Partit Popular, que sempre s'havien negat a crear-lo, al mateix temps que els seus seguidors practicaven un fort victimisme a segons quins municipis per la manca de desenvolupament econòmic i n'exigien compensacions.

Els resultats, emperò, no han estat els esperats. En cap cas a l'hora de fer el repartiment s'han tengut en compte indicadors tan importants com la renda per càpita mitjana de cada municipi, el percentatge de superfície protegida,o la manca de serveis bàsics per als ciutadans, sinó que s'ha optat per premiar la quantitat de població, sense mesurar-ne el poder adquisistiu. Amb l'únic que hi estic d'acord és amb el percentatge que es destina a la doble insularitat que, pens, fins podria ser superior, especialment en el cas de Formentera.

Idò, com ho hauries fet tu?, em demanareu. Doncs jo no hauria assignat un tant per cent tan alt a la població i, per contra, hauria repartit un percentatge més important de forma inversament proporcional a la renda mitjana dels seus habitants i un altre directament proporcional al percentage de sòl protegit. I encara hauria deixat una quantitat determinada per finançar projectes bàsics, com xarxa de clavegueram, centres de salut, residències, escoletes, per aquells nuclis de població que encara no els tenguin. No em sembla lògic que municipis com Campos i Artà que tenen la major part de la seva costa sense edificar, es quedin sense cap tipus de compensació per aquest fet, mentre que Calvià, amb una gran part de vorera encimentada i essent un dels municipis més rics de l'estat, rebi més de dos-cents mil euros. Si té doblers per crear la seva pròpia televisió pública i per regalar xecs als seus ciutadans perquè consumesquin als seus comerços, em pens que no té cap necessitat d'aquests doblers, que sí haurien pogut ajudar molt als municipis més pobres que de cap de les maneres es poden permetre alegries pressupostàries com les de Nájera.

Esper que l'any vinent s'hagi pogut arreglar aquesta malifeta i se consensuïn uns criteris de repartiment que permetin salvar l'objectiu de redistribució de la riquesa que tant diuen defensar els partits que s'anomenen d'esquerres i convertesquin aquesta partida en un autèntic de Fons de Compensació Intermunicipal, en lloc del Fons de Cooperació Municipal que tenim enguany.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris