nubes rotas
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
25°

Tot a una carta

A Jaume Matas li arriba dissabte que ve el congrés del PP Balear en un moment clau. La direcció estatal del seu partit, amb José María Aznar al cap, ha tret tots els barcos per la qüestió d'Euskadi i s'ha llançat cap un tot o res en una indissimulada ofensiva per, primer, aïllar el PNB i després anar arraconant els nacionalismes que plantin cara al Govern central amb més reivindicacions.

Aquesta conjuntura és dolenta per a molta de gent i per a molts de partits, però és bona per a Matas, «víctima» del pacte de 1999 entre l'esquerra i els nacionalistes de Maria Antònia Munar, una situació que es podria reproduir en el Parlament de Madrid el 2004 si el PP no assoleix la majoria absoluta.

Conseqüentment, Matas té totes les benediccions de Madrid per iniciar el pròxim cap de setmana el seu estil preferit de fer política: deixar-se de pactismes i manies amb altres formacions i iniciar una precampanya forta i dura a la recerca dels trenta diputats que li permetin governar amb majoria absoluta el 2003. Si no ho aconseguís, sempre tindrà marge de darrera hora per intentar pactar amb Munar, però el primer és fer el possible per unir tot el centre dreta balear al voltant del PP. És l'estratègia que han mantingut els conservadors a molts d'indrets i que li han propiciat bons resultats a segons quines bandes i molt dolentes a altres, com és el cas d'Euskadi.

Aquest és l'estil que impulsa Aznar i per això confia plenament en Matas. Dissabte s'encendrà el coet de sortida d'una «festa major» que durarà fins el pròxim 25 de maig. I per la Moncloa els resultats de Balears són importants perquè fa temps que el seu llogater està obsessionat a trencar la dinàmica dels acords entre socialistes i nacionalistes, experència que es podria també reeditar a Catalunya amb PSC i ERC i que tendria el seu colofó al Parlament de Madrid d'aquí un any i mig.

Per evitar-ho, Aznar du temps intentant convertir el PP en el gran partit nacional, el garant de l'estabilitat per sobre dels acords als quals puguin arribar altres formacions. Serà bona tanta confrontació? Com veim amb el problema basc, no. A les Balears, des d'una altra òptica, les estridències i els atacs generalitzats tampoc no agraden. Però els indicis apunten que dissabte comença el tot a una carta.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris