nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

La IV Mostra de Glosat ja és aquí

Quan des de l'Associació Cultural Canonge de Santa Cirga ens arromangàrem per organitzar les «mostres», sabíem bé que aquest no era sinó un petit esglaó que calia pujar si volíem assolir els objectius que preteníem. Era necessari «mostrar», ensenyar, que la controvèrsia, la dialèctica cantada i rimada, és present a totes les cultures del món, i que ha anat evolucionant; no és possible reivindicar unes formes i uns temes i uns contextos de fa cinquanta o cent anys, perquè «foren populars, aleshores». Pel Teatre Municipal de Manacor han passat els bertzolaris bascos, els «versadores» canaris, els troveros de Múrcia, els corrandistes del Principat, els «cantaors d'albaes» del País Valencià, els cantadors d'Eivissa i Formentera, els glosadors de Mallorca i Menorca. Hem pogut comprovar que nosaltres ens havíem quedat endarrerits perquè romaníem en uns paradigmes estancats en el temps i en l'espai. En aquells llocs on la improvisació cantada i rimada oral és viva ha estat perquè hi ha hagut un moviment associatiu que ha impulsat aquest art a partir de les escoles, dels centres educatius.

L'Associació Cultural Canonge de Santa Cirga ha impulsat els combats de glosadors arreu dels pobles de Mallorca i ha demostrat que la gent té ganes de sentir «controvèrsies», però que també cal una innovació: la gent que acud a un espectacle no vol romandre passiva al llarg de dues hores, vol sentir"se partícep i protagonista també. Hem organitzat debats entre estudiosos per tal que reflessionin i ens donin arguments per mantenir i fer més esponerós aquest art. Un combat de picat té sentit quan hi ha un ventall ampli de glosadors i podem triar"los per tal que mostrin les seves habilitats, però també cal motivar"los, entrar en altres àmbits que tal vegada no s'havien sospitat. Però també, enguany, hem engegat el primer concurs de gloses escolars a la comarca de Manacor i el concurs obert de glosat per a totes les illes Balears. Som conscients que no és aquest el camí més recte, però cal començar a encetar tots els viaranys possibles. Hem editat els Coverbos, monòlegs i acudits de Sebastià Nicolau, Boter, i el Manual del bon glosador, de Felip Munar (Edit. Documenta Balear), i hem començat un interessantíssim projecte de recuperació de figures rondallístiques a partir de l'obra de mossèn Alcover, participam amb el programa «Viu la Cultura», de la Direcció General de Cultura, als centres educatius amb el programa de «tècniques de glosat».

Aquest any, però, la IV Mostra té un al·licient més: la «mostra alternativa» que celebrarem dia 15 a Son Macià. Una mostra on participaran els glosadors que no s'atreveixen a pujar a un escenari; i els motius poden ser molts i variats. Molts d'ells saben «fer gloses», però quan s'han d'improvisar en un escenari davant un públic, no basta saber posar una paraula darrere una altra i fer"les rimar: són necessaris molts altres recursos lingüístics, destresa i agilitat mental, rapidesa de reflexos, domini de la llengua i de la situació, experiència. I tot això només s'assoleix practicant, perdent la por, atrevint"se a sortir. És per això que l'Associació Cultural Canonge de Santa Cirga ha posat tot l'esment en aquesta mostra i confiam amb una assistència massiva ja que l'interès en aquest tema va creixent.

A més, el president de l'Associació, Sr. Mateu Llodrà, ja ha anunciat el propòsit que es té d'obrir la Mostra a altres manifestacions populars i tradicionals de caràcter oral. Ens sembla una proposta engrescadora, que pretén lligar caps en l'immens i riquíssim camp de l'oralitat. Posar de moda la cultura popular és quelcom més que un costum, que una fantasia d'un grup: és una manera d'entendre les relacions entre les persones, entre un col·lectiu, és una manera d'entendre la vida, també. I volem una cultura popular arrelada a la terra i que tengui en compte la gent que hi viu, però també una cultura viva, dinàmica, engrescadora; una cultura popular multitudinària i participativa, però no massificada; una cultura popular que surti des dels protagonistes actius i no imposada des de les institucions. Però també és veritat que les institucions han de participar en els esdeveniments culturals d'aquesta índole, no poden romandre al marge; però han de saber jugar el seu paper des de la distància i confiant en aquelles associacions o persones que duen endavant els projectes d'aquesta naturalesa. Per aquest motiu hem d'esmentar l'ajut i, sobretot, la bona entesa que han mantingut les institucions amb la nostra Associació, perquè han sabut entendre el paper que juga cadascú.

Troveros de Múrcia (6), corrandistes del Principat (4), cantadors formenterencs (3) que ens oferiran una mostra del festeig pagès d'aquella illa, glosadors eivissencs (4), menorquins (4) i mallorquins (3) ens mostraran el seu art.

Esperem gaudir d'aquesta IV Mostra i que les collites esdevinguin tan esponeroses com la il·lusió que l'Associació Cultural Canonge de Santa Cirga hi dedicam.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris