algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

L'Operació Antich i l'ecotaxa

Com que, com aquell que diu, ja som quasi a Nadal, hem de començar a pensar en un any i mig fins les eleccions i no més. Quan l'estiu de 1999 Francesc Antich va ser investit president del Govern, el PSIB aconseguia la «pool position» en la carrera cap el 2003. A punt de començar la recta final, les coses no estan tan clares.

La tasca institucional és com per preocupar-se, si més no, si és que qui s'ho mira és socialista o antiquista. Veurem què diu el president la setmana que ve, en el Debat de Política General, i com se'n surt, però pels interessos tant socialistes (de partit, del PSIB) com antiquistes (l'Operació Antich: l'intent de prendre vots a d'altres partits presentant com un eficaç polític suprapartidista el president) les coses no estan com qualsevol hauria pensat que estarien fa, ja, més de dos anys, quan començà la legislatura. El PSIB és un partit amb dificultats de funcionament internes molt considerables. Amb problemes a no poques agrupacions. Però tot això amb una imatge bona d'Antich, seria si no menyspreable sí almanco no gaire preocupant. L'èxit de l'Operació Antich podria solapar-se a una situació interna socialista difícil i, tirant per elevació, esperar el moment adequat per, amb el paraigües d'un president triomfant, fer la neteja que la direcció socialista vol fer. L'antiquisme va basar el seu triomf en un aspecte nuclear: l'ecotaxa com a símbol. Si se congelàs l'ecotaxa, seria tant com eliminar tot el caràcter simbòlic i reduir-la a un pur i simple impost. Seria el reconeixement públic d'una presa de pèl brutal que faria caure en picat la credibilitat d'Antich en molts sectors progressistes que s'han cregut el missatge d'un president «ciutadà-corrent» que s'oposa a les pretensions classistes dels totpoderosos hotelers. L'Operació Antich quedaria malmesa, molt malmesa. Basta recordar la quantitat d'articles d'intel·lectuals, professors de la UIB, economistes, gent del món ecologista i associatiu divers, etc. que han opinat públicament amb la rotunditat que dóna la certesa que l'ecotaxa era assumida per Antich i tot el Govern del PSIB com un instrument que superava de molt la seva estricta naturalesa d'un impost.

Si ara fessin cames enrere, justificant-ho per raons que podrien ser comprensibles (amb dificultats) si parlàssim de només un impost, tota la càrrega ideològica i política que l'Operació Antich ha donat a l'ecotaxa, seria eliminada d'una granerada. Sense tot el que significa l'ecotaxa, la gestió de totes les conselleries socialistes quedaria com a molt poca cosa. En aquests moments l'Operació Antich ha començat a caminar organitzativament. Ja hi ha gent que està a dedicació exclusiva fent-hi feina. La idea és, com ja s'ha dit moltes vegades en aquest espai, anar «entrant» en cercles socials de manera que se vegi Antich com un lider suprapartidista. Així, a poc a poc, s'aniria creant un corrent d'opinió, amb l'efecte de la bolla de neu, que arribaria a quallar entre persones progressistes i/o autoctonistes-autonomistes (o nacionalistes moderades) que anirien eixamplant la idea antiquista. Aquest procés, complex i lent, se complementaria amb les altres dues potes de l'Operació. Per una banda que el secretari general del PSOE, Rodríguez Zapatero, anàs consolidant-se i oferint un missatge engrescador que fes surar, a Balears, l'abstenció socialista entre les capes de població immigrada, o de balears castellanoparlants, que d'ençà el 1991 no voten.

La tercera pota és un bon candidat o candidata a Palma per complementar les dues anteriors. La qüestió de Palma era la que se veia (i se veu) amb més dificultats de ser ressolta, però se comptava amb l'èxit de les altres dues. Però Zapatero comença a mostrar signes de fer figa o d'una moderació fronterera amb la irresponsabilitat (cas dels nomenaments de càrrecs institucionals). Així que l'èxit de l'Operació Antich hores d'ara se basa pràcticament en exclusiva en aquesta bona imatge d'Antich entre sector progressistes que farien començar l'efecte de la bolla de neu. Si l'ecotaxa era, i és, el reclam i el símbol principal, què passaria si la «congelassin» desposeint-la de tota la càrrega ideològica que ells mateixos han estat «venent» durant quasi dos anys? Què podrien «vendre» els executius de l'Operació?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris