algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Torna el Fòrum Formentor

El proper cap de setmana es tornarà a celebrar a Formentor l'encontre de política internacional patrocinat per la mateixa companyia petroliera que ens ofereix la informació meteorològica. Fa dos anys ja en vaig fer un article despotricant contra aquesta privatització de la diplomàcia, i acabava pronosticant cimeres de la UNESCO patrocinades per Disney o reunions de la FAO esponsoritzades per McDonald's. Perdonau l'autocita, que és una categoria anterior a l'autoplagi. La meva insistència a parlar del Fòrum Formentor no és atribuïble a manca de temes sobre els quals escriure sinó que és la rèplica justa a la insistència de Repsol a convocar reunions de política internacional i a la insistència dels polítics a deixar"se convidar. Així, aquest article pren un caràcter ben deliberat de campanya, d'incitació perquè hi hagi més veus que diguin que les petrolieres ja en tenen prou amb el pastís de la benzina com perquè ara pretenguin organitzar la inestabilitat mediterrània. Per això m'hi he posat una setmana abans. He sentit, d'altra banda, que algunes entitats ciutadanes ja estan posant fil a l'agulla.

Com altres anys, vendran a Formentor ministres d'afers estrangers i algun primer ministre o cap d'estat, es faran fotos i faran pietoses declaracions sobre la pau, sobre el desenvolupament i sobre el medi ambient. Els negocis es faran als corredors. Poca gent es plantejarà si una taula carregada d'entrecots pagats per la Repsol és un lloc neutral per parlar de la pau, dels drets humans o del medi ambient.

Mirem, primer de tot, la pau, o millor dit la guerra, que és el gran tema d'actualitat d'aquests dies. L'incendi en què està convertit el món està regat pel petroli. El petroli està darrere la guerra del Golf que va generar un sentiment d'humiliació entre molt bona part de la població musulmana. El petroli és darrera les fortunes d'Aràbia Saudita que varen fer possible l'expansió internacional de l'integrisme islàmic. El petroli és darrere el suport donat als talibans per companyies que volien utilitzar el territori d'Afganistan per fer un oleoducte i un gasoducte que permetés treure les riqueses d'Àsia central cap a la mar evitant el pas per Iran i per Rússia. Repsol no hi té res a veure, però sí que té negocis amb un règim algerià que no és cap exemple de respecte pels drets humans.

En segon lloc, podem fer un cop d'ull al medi ambient. La primera amenaça ambiental global a què ens enfrontam és el canvi climàtic causat per les emissions dels gasos provinents de la combustió dels combustibles fòssils.

Si la comunitat de països no pot reunir la capacitat o la voluntat de posar"hi remei és, sobretot, per la immensa capacitat de pressió de les organitzacions empresarials que destinen milions de dòlars a les activitats de lobby. Repsol, amb alguns dels seus dirigents ben col·locats en aquestes multinacionals de la pressió política, no podria tirar la primera pedra.

Finalment, els drets humans. L'exemple dels Ogoni de Nigèria sintetitza a la perfecció la guerra d'extermini que les petrolieres mantenen contra moltes poblacions de països del Sud. L'any 1995, el líder Saro"Wiwa, candidat al Nobel de la Pau, va ser empresonat i executat pel dictador nigerià Sani Abacha. La companyia Shell, que extreia petroli del territori dels Ogoni, ajudava el règim en les accions repressives. La Repsol no proporciona cap exemple tan aclaparador, però les seves activitats a Amèrica Llatina ja li han valgut l'enemistat de més d'una població indígena.

Fa anys que circula aquella doctrina perversa segons la qual el que és bo per a la General Motors és bo per a Amèrica. No deixem que els nostres governants ens facin creure que el que és bo per a la Repsol és per a la Mediterrània.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris