muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Un poc d'esperança

No fa gaire va tenir lloc a Palma la Conferència de la Comissió Mediterrània, un fòrum de debat sobre la problemàtica que actualment afecta aquesta àrea geogràfica, tradicionalment bressol de civilitzacions i símbol d'intercanvi cultural i econòmic.

Després de llegir les declaracions d'alguns dels participants a l'esmentada conferència, no puc sino manifestar la meva dicrepància respecte d'aquestes, al meu parer en les antípodes de la noció de tolerància amb què s'identifica aquesta zona del planeta.

Obre el foc la senyora Munar amb la seva polèmica proposta sobre la necessitat d'establir un sostre de població davant l'arribada massiva d'immigrants, proposta que, pel que sembla, té més d'un adepte entusiasta en sectors significatius del món de la cultura i l'economia de les Illes. L'argument de base seria que aquest augment de població crearia greus problemes com ara el creixement urbanístic desmesurat o l'excessiva producció de residus, juntament amb la formidable despesa de recursos com l'aigua o l'energia elèctrica que això comportaria. Em sembla una mostra de cinisme considerable culpar la immigració dels greus problemes de creixement i recursos que tenim a les Illes, tota vegada que mai, des d'aquestes instàncies, no s'ha alçat la veu demanant, per exemple, algun tipus de limitació a l'ingent nombre de turistes que any rere any visiten les Balears, amb el consegüent consum de territori i recursos de primera necessitat. No tenc més remei que pensar, doncs, que a judici de la senyora Munar i els seus acòlits existeixen dues classes de visitants, uns evidentment ingrats i poc menys que indesitjables, i d'altres que, malgrat la seva provada incidència en el desgast de recursos bàsics per al benestar de la població de les Illes, no semblen resultar, ni de bon tros, tan incòmodes, sinó, més aviat, tot el contrari, ja que els rebem a cor què vols cor què desitges.

La guinda a l'esmentada Conferència la posà el secretari d'Estat d'Afers Estrangers, Miquel Nadal, el qual indicà que la solució als problemes de l'àrea mediterrània passa per impulsar reformes econòmiques en termes de privatització i liberalització de mercats, amb la qual cosa s'alineava de manera inequívoca amb els països més desenvolupistes.

Miquel Àngel Lladó Ribas. Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris