algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Empenta per l'autogovern

La plataforma «Prou! L'autogovern és el nostre dret» ha iniciat el seu camí amb una clara visió de futur i amb perspectiva històrica, única manera que pugui tirar endavant un projecte que vulgui enervar la consciència col·lectiva del seu poble. Així, ja s'han instat a celebrar l'any que ve el 25è aniversari d'aquella emocionant i massiva manifestació del 29 d'octubre del 1977. I s'ha de reconèixer l'habilitat dels convocants. Quan arribi la data, faltaran pocs mesos per a la nova convocatòria electoral, i aquesta manifestació pot significar un punt de cohesió de tot el progressisme balear al carrer en defensa de l'autogovern. D'alguna manera, aquesta manifestació tindrà punts de concordança amb la que va tenir lloc la tardor del 1998 en defensa del territori i que, de fet, marcà l'inici de l'arribada del Pacte de Progrés al poder. Però els objectius de la plataforma, lluny de ser conjunturals, han de tenir un sentiment molt més profund, i han de cercar objectius a llarg termini que permetin, des de l'enorme pressió que pot exercir la societat civil, aprofundir en l'autogovern i aconseguir objectius tan essencials com la compensació per les despeses que implica la insularitat, defensa radical de la llengua i la del territori.

Però ara allò que importa és arrancar amb força, anar sumant més col·lectius i persones que facin seva la demanda de l'autogovern i, sobretot, incrementar aquest sentiment entre la població.

I s'ha de tenir en compte que l'actual oportunitat no es pot perdre. Si ara no es demostra fefaentment que les Balears no poden suportar més espolis i més discriminació, serà molt més difícil que la situació es redreci en el futur. Probablement entraríem en una dinàmica de constants menyspreus tendents a fer saltar els nervis dels actuals governants. De fet, sempre ha estat així. Les Balears, des de l'inici de l'autonomia, gairebé sempre han elegit governs de color polític diferent del d'aquells que governen a Madrid. I això es paga. Però també és senyal que tenim una dinàmica política pròpia, i aquest cabal de personalitat tal volta és un dels valors afegits d'aquesta terra i que, si la societat civil empeny, li pot reportar, finalment, importantíssims beneficis.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris