algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Com va? Qui guanya?

Quan qualcú està interessat per com va un partit de futbol ja ben avançat, sol demanar «com van?» o «qui guanya?». Si li contesten que «guanyarà» un o l'altre, no se respon a la pregunta. En política, entre els partits que conformen la majoria progre-nacional-ecologista, passa dos quarts del mateix. Si qualcú demana com van, en la carrera entre ells, o qui guanya, de res no serveix una enquesta (o vint-i-dues, perquè la veritat és que ara per ara ja quasi tots diuen tenir-ne una de particular) sobre allò que suposadament passarà el 2003, sinó allò que ha passat i està passant. Bé, idò, qui guanya? en aquesta carrera entre PSIB, PSM, UM, EU i Els Verds. Vegem què és allò que més interessa a cada un per mostrar a la parròquia, qui ho ha aconseguit i qui no, i sabrem com van.

Si començam pel PSIB, no hi dubte que l'estrella de la presidència de Francesc Antich era, i és encara, l'ecotaxa. Aquesta llei està, actualment, recorreguda pel Govern nacional davant del Tribunal Constitucional i, a petició de l'executiu central, està suspesa d'aplicació. Fins a finals de gener no venç el termini perquè el Constitucional aixequi o confirmi la suspensió. Per tant no està, i no se sap si estarà mai, vigent. No és descartable, com asseguren els maliciosos, que dins el propi PSIB no hi hagi qualcú que resi perquè no s'aixequi mai la suspensió i així poder permetre un progressiu esvaïment d'aquesta estrella perquè acabi ben estrellada. Bé, això són suposicions, el cert és que l'estrella, de moment, és inaplicable.

En el PSM la llei estel·lar havia de ser la de Comerç que s'impulsà des de la conselleria de Pere Sampol. Entre allò que s'anuncià com a gran aportació i allò que s'aprovà en el Parlament ja hi havia amples diferències, però, a més, de moment aquesta llei està en el llimb fent companyia a l'ecotaxa. Està recorreguda pel Tribunal Constitucional, suspesa d'aplicació i a l'espera de si s'aixeca o no tal suspensió cautelar, la qual cosa vol dir que, com a molt, se podria aplicar (total o parcialment) cap allà per devers la pròxima primavera. O mai.

A EU no tenen una llei estrella per poder mostrar a la parròquia, sinó una doble actuació en salut laboral i assistència social.. Sobre la segona encara s'està a l'espera de quasi tot, i pel que fa a la primera podria ser que si prengués un cert protagonisme mediàtic i social no fos gens favorable als interessos d'imatge d'EU. En qualsevol cas, no hi ha cap projecció espectacular de la política institucional. El seu principal interès, en aquest moment, és aconseguir que Eberhard Grosske repetesqui de candidat, la qual cosa diuen intentar tant el secretari general del PCE, Miquel Rosselló, com allò que podríem anomenar l'aparell. Contràriament al que en aquesta columna s'assegurava diumenge, la pressió anti-pacte i anti-Grosske del comunisme més fonamentalista no és de l'aparell del PCE, sinó «només» d'una tercera part del partit, segons explicació dels propis protagonistes.

A Els Verds la gran aportació legislativa que havien de fer durant aquesta legislatura era, i és, la Llei de Biodiversitat. De moment, se segueix esperant, tal llei. No hi ha cap gran actuació que la pugui substituir. L'haurà de treure endavant. Però fins ara no ho ha fet, i entre certs col·legues de pacte el somriure irònic és la resposta quan en parlen.

Finalment queda UM. El partit liderat per Maria Antònia Munar ha fet errades molt grosses aquest estiu passat. De fet, deuen haver estat analitzades internament com a tals, perquè les darreres setmanes de la prepotència política i falta de prudència a l'hora de les manifestacions públiques s'ha passat a la modèstia (fins i tot amb certa autoflagel·lació fent vots d'obediència i fidelitat al Pacte) i a una exquisida prudència a l'hora de parlar davant micros. Sens dubte UM s'ha equivocat molt. Però de tots els partits, és l'únic que ha aconseguit tirar endavant, posar en pràctica i, per tant, usar, ja, la seva llei estrella, la de Consells. La resposta a qui està guanyant el partit, idò, està clara. I ja s'està a punt d'entrar en el darrer quart.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris