algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Riquesa

Dilluns 24 de setembre, vaig llegir en aquest diari un article de B. Picornell en què parlava de la riquesa dels habitants de les illes, encara que el seu article se centrava més en Mallorca. Concretamet en els intents dels «mallorquins» per ser considerats com a tals.

Des del meu punt de vista ser mallorquí no és només tenir tres cases a les illes, fer la declaració d'hisenda, dur els nens a les escoles més bones, etc.

És molt més. És saber gaudir de les nostres arrels, de la nostra llengua, del nostre patrimoni cultural, respectant el que és nostre. És molt més.

Una cosa molt diferent. És la gent que viu a Mallorca, que només hi viu. Perquè viure no és conviure amb la cultura d'un poble. L'absència de partits polítics a les Pitiüses ve donat per la rebuda massiva d'estrangers en aquestes illes. Ja que porten una ideologia plena de prejudicis contra la nostra cultura, aferrant-se al que és seu i renegant de la nostra llengua.

Si un poble fa una llengua, una llengua fa un poble. Igual però no al mateix nivell, l'eonomia.
El poble de les illes té les dues coses, una economia i una llengua que el caracteritza. No sé perquè «la gent que viu a Mallorca» només es queda amb les peles. Aquí sí que hauríem de fer un test i seria més fàcil contestar-lo.

Per què escolliu els diners i no la llegua? aquí sí que amb un detector de mentides tendríem possibilitat de descobrir l'impostor.
Respecte al que s'ha destacat del contingut de l'article, amb lletres més negres, em sembla que té un to irònic, ja que part dels habitants de les Illes Balears es deixen influenciar pels prejudicis dels altres i si a això hi afegim els que ells mateixos tenen, és fàcil renegar del nostre patrimoni, adaptar-se al de l'altra i aquí no ha passat res.

Rics ho som, els habitants de les illes, i tant! Tenim dialectes propis a cada territori, una personalitat pròpia que ens identifica tot dins un context de Països Catalans. Si això no és prou, també tenim diners i un estatut d'autonomia «de tercera». És que ser illenc és molt més.

Maria Coloma Mairata Munar. (Estudiant de periodisme. VIC). Algaida.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris