algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Musulmans i abertzales

El fervor amb què Aznar identifica tots els terrorismes amb la finalitat d'homologar ETA amb la conspiració de Bin Laden té debilitats argumentals flagrants. La política USA no s'ha d'identificar necessàriament amb el dontancredisme de George Bush. El covard president dels USA, superat el pànic de l'onze de setembre, es limita a deixar-se aconsellar, i fa santament. Aquesta política té unes diferències clamoroses amb l'enfocament que Aznar intenta fer passar per universal. L'estratègia dels USA és coherent amb la seva manera d'entendre la política exterior (utilització de la força i de la diplomàcia, quan no el xantatge) i amb l'objectiu que s'ha fixat (l'eliminació del terrorisme integrista).

Aznar predica que també posa el terrorisme com a gairebé únic objectiu, però si fos així la seva estraègia seria realment incoherent. Els USA subordinen totes les altres circumstàncies a la victòria contra Bin Laden, mentre que Aznar pensa més en els vots que el terrorisme li proporciona que en la seva eliminacó. Els USA no volen destorbs en la seva decidida intervenció, i s'han apressat a neutralitzar, tant com sigui possible, l'hostilitat de l'opinió pública musulmana no identificada amb la violència integrista. Amb aquesta finalitat, Bush ha assistit a actes religiosos organitzats pels imans del seu país, i ha proclamat a tothora que els musulmans i la seva civilització (que és d'on surt el terrorisme) no són els enemics de la gran nació americana. Si Aznar fos sincer quan predica contra ETA, hauria d'assistir a les celebracions nacionalistes de l'Aberri Eguna i hauria d'anar a fer tapes als batzokis. No ho fa, criminalitza tot nacionalisme i, com a màxim, anima a cridar «vascos sí, ETA no».

Naturalment, aquesta afirmació d'afecte no té credibilitat quan va acompanyada d'intencions de retallar l'autonomia basca. Arzallus ha denunciat amb claredat i contundència aquesta incoherència, que no ho és si pensam que el terrorisme és la menor de les preocupacions d'Aznar. Com a fill del franquisme que és, Aznar s'horroritza davant la idea d'una Espanya retallada. La democràcia li importa ben poc, i un terrorisme de baixa intensitat afavoreix la seva recol·lecció de vots a l'Espanya autoritària. Els altres protagonistes de la història són, naturalment, els encarregats de vendre aquesta història. Els comentaristes espanyols, entre progres i estults, varen anunciar que els grans perdedors de l'atemptat de les Torres Germanes serien els palestins.

Bé: a hores d'ara, és evident que una solució generosa del problema del reconeixement de l'estat palestí forma part del preu que el món occidental haurà de pagar per aconseguir una victòria no gaire onerosa. ETA podria obtenir de la pressió internacional els mateixos beneficis per al País Basc si fos una organització patriòtica, però ha optat per alinear-se amb els bandejats de la civilització. És una llàstima, si més no per les morts de compatriotes que ens estalviaríem si cercàs el camí més curt cap a la sobirania basca. ETA s'ha alineat amb la cultura de Bin Laden, i Aznar ha declarat al País Basc la guerra de les civilitzacions: exactament allò que podíem esperar de l'alçada política d'amdós.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris