muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Les ciutats hel·lenístiques del sud de Turquia

Molt a prop de Convent Garden "avui en dia segurament una de les zones de Londres més envaïdes pel turisme, si no la que més" es troba un establiment comercial amb molt de caràcter. Ocupa tot un costat del curt carrer de Rose Street "valgui la redundància" encara que els seus dos portals, un a cada extrem, donen a Floral Street i a Long Acre. Es tracta d'Stanfords, fundada a mitjan segle XIX, la qual diuen que és la major tenda de guies i mapes del món.

Cercant informació sobre Termessos i el nombrós conjunt de ruïnes, excavades i per excavar, de les magnífiques ciutats hel·lenístiques de Lícia, Pisídia i Pamfília, a la prestatgeria dedicada a Turquia, he tingut l'oportunitat de constatar que actualment existeixen un bon nombre de guies turístiques dedicades a la costa sud de Turquia "diguem des de Marmaris i Kaunos fins a Anatakya o Antioquia, més o manco", guies que donen tanta o més informació sobre les restes monumentals o arqueològiques d'aquestes nombroses ciutats hel·lenístiques i romanes com sobre les platges i les poblacions actuals i els seus serveis de tot ordre. Tenint en compte que la versió en CDrom de l'Enciclopèdia Britànica que maneig, de l'any 1997, no du cap informació sobre l'esmentada Termessos, trobar-ne algun rastre o testimoni, com ràpidament vaig fer-ho "encara que fos en unes guies turístiques", tenia una certa importància per a un servidor, lletraferit cabota sense esmena i ratota de biblioteca. Per altra banda, encara que sigui de passada, potser cal remarcar l'avantatge que suposa una tal abundància de restes arquitectòniques d'extraordinària importància estètica per a l'atracció d'un determinat turisme, tant per a la costa sud o mediterrània com per a la costa oest o egea de la Turquia asiàtica.

Tres dies més tard, visitant el British Museum, he tingut també la molt plaent sorpresa "possible, sens dubte, per la meva ignorància" de trobar-hi, just al costat dels marbres Elgin de la famosa sala VIII "les escultures que lord Elguin va poder fer-se seves de les ruïnes del Partenon", una bellíssima reconstrucció de la part frontal del conegut com Nereid Monument, un colpidor monument funerari excavat per Sir Charles Fellows en la proximitat de Xanthos "la moderna Kinik", segurament la població més important de la federació lícia. La importància estètica d'aquest conjunt crec que difícilment pot ser exagerada. La meva costella i un servidor ens hem assegut, embambats, una llarga estona davant la magnificència del frontal, de dos pisos, reconstruït amb les peces recuperades. Per cert, una mica més tard, un esbart d'escolars acompanyats per les seves professores han ocupat l'escena i s'han posat a fer-ne dibuixos amb un capteniment d'allò més seriós i diligent.

Segurament cal anotar també que, entre 1832 i 1839, Sir Charles Fellows, de més a més de Xanthos va identificar una dotzena d'altres antigues ciutats de la mateixa esplendorosa cultura. I que el 1842 va obtenir el permís de les autoritats otomanes per embarcar 78 feixuguíssimes caixes d'escultures i fragments arquitectònics de Lícia. Els resultats estan a la vista al British Museum. La reconstrucció de la façana del Nereid Monument, sense cap dubte, és el més important de tots. Val la pena anar a aquest museu encara que sols sigui per a veure'l i admirar-lo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris