algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Visualitzar la venjança

La sobrecàrrega emocional que suporta el poble nord-americà després de l'11 de setembre ajuda a explicar el clima de patriotisme bel·licista que viu aquell país, però en cap cas no el justifica. Segons una enquesta encarregada i feta pública pel Washington Post, un noranta per cent dels ciutadans nord-americans volen que el seu govern doni resposta bèl·lica als atacs terroristes, sense que, per a un 70 per cent, la possibilitat de fer víctimes entre els seus propis contingents militars hagi de pesar a l'hora de prendre la decisió. És més que probable que la primera reacció del president Bush sigui en l'origen d'aquesta sobrecàrrega emocional. La justa indignació pels fets anava acompanyada d'una sobergueria que no es pot confondre amb un sentiment d'honor ferit, ja que és més a la vora d'una insana sensació d'omnipotència. Saber-se vulnerable ha estat, per al poble nord-americà, una amarga lliçó, que no sembla, però, disposat a assumir de manera racional. El poble nord-americà necessita visualitzar en un escenari bèl·lic la seva superioritat indiscutible, per més que la geopolítica presenti obstacles insalvables a la delimitació d'aquest escenari.

Bush va cometre l'error de presentar un acte terrorista d'espectacularitat esfereïdora com un acte de guerra, i el sentiment d'haver estat objecte d'una declaració de guerra és el que preval en el seu estat d'ànim.

Els nord-americans necessiten la resposta militar, i, tant si és per venjança com per set de justícia, tanmateix allò que els fa bategar més intensament és la necessitat inajornable que les coses tornin al lloc que, a parer seu, els correspon en un ordre mundial inapel·lable.

L'obcecació els impedeix fer-se preguntes elementals en relació a la resposta militar: contra quin país, contra quins objectius militars enemics? No basta la certesa moral que uns terroristes tenen recer en un determinat país per declarar-li la guerra. Aquesta actitud només pot ser producte d'una histèria col·lectiva de la qual s'hauria de responsabilitzar Bush, per més que la seva resposta ara vagi encaminada a transmetre al seu poble la idea que la venjança és un plat que s'ha de menjar fred.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris