nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

De Davos a Porto Alegre

Aquests dies se celebren dos esdeveniments simultanis, però molt llunyans en l'espai i en l'esperit: el Fòrum Econòmic Mundial i el Fòrum Social Mundial.

El Fòrum Econòmic Mundial se celebra, com cada any, a Davos, una petita localitat turística dels Alps suïssos. L'entitat organitzadora és la Fundació Schwab, creada pel multimilionari suís Klaus Schwab i integrada per les 1.000 primeres empreses del món, amb l'objectiu de constituir una mena de comunitat global de poderosos. Per formar part del club de Davos, una empresa ha de tenir una xifra de negocis mínima d'un milió de dòlars anuals i ha d'aportar una cotització anual de 12.500 dòlars (sense comptar els 9.000 francs suïssos d'inscripció per al Fòrum anual).

El Fòrum Econòmic Mundial està concebut com una eina de les multinacionals per influir directament sobre els líders polítics. La reunió anual a Davos és l'ocasió principal perquè aquesta influència sigui exercida. Els 1.000 empresaris es veuen amb un parell de centenars de dirigents polítics (entre ells, enguany, 30 caps d'estat), catedràtics d'universitat i líders mediàtics. Es reuneixen per establir junts el que podríem anomenar l'agenda global, és a dir, per marcar el destí del món. Les paraules de Klaus Schawb són ben clares: «La nostra filosofia és que els grans reptes als quals s'enfronta la humanitat al segle XXI només poden ser superats per l'esforç coordinat dels governs i els homes de negocis». El Fòrum, de fet, ha jugat un paper important a l'hora de dirigir el món cap al model de lliure comerç absolut i ortodòxia neoliberal.

La reunió de Davos d'enguany estarà marcada, com l'any passat, per la preocupació pel moviment ciutadà de contestació crítica a la globalització. El lema triat intenta ser una resposta a les crítiques: «Sostenir el creixement i disminuir les desigualtats». Sota aquesta retòrica cosmètica, hi haurà el de sempre: els poderosos del món que es reuneixen i que dibuixen el món a la mida dels seus interessos.

Tanmateix, des de les campanyes ciutadanes contra l'Acord Multilateral d'Inversions, des de Seattle, o des de Praga, res ja no és el mateix. Ha sorgit una nova ciutadania crítica que actua més enllà de les fronteres. Simultàniament a la reunió de Davos, representants d'aquesta nova consciència es reuneixen a Porto Alegre, Brasil. L'elecció de la seu del Fòrum Social Mundial no és casual: els defensors de la democràcia de tot el món coneixen Porto Alegre per les seves experiències de participació ciutadana, molt particularment pel seu pressupost participatiu.

La idea que anima l'encontre és que l'oposició a l'ordre neoliberal no es mostri només en manifestacions de protesta sinó en ocasions per a la discussió i difusió d'alternatives. El comitè organitzador del Fòrum Social Mundial és ben diferent de la fundació que presideix Schwab: el conformen vuit organitzacions ciutadanes i sindicals del Brasil. La resta de participants també és ben diferent a la que es trobaran a Davos: hi ha polítics progressistes, però sobretot hi ha gent d'ONG, sindicalistes, moviments socials i ecologistes. En total, unes 10.000 persones participen en més de 400 fòrums de discussió.

El Fòrum de Porto Alegre és, com el món que preconitza, obert i antijeràrquic. La Pontífica Universitat Catòlica de Porto Alegre fa de seu «central», però hi ha molts altres llocs per a l'intercanvi d'idees. El resultat serà un debat fructífer sobre alternatives possibles al món de la globalització capitalista, sobre propostes de mobilització, sobre estratègies per avançar. El missatge principal de Porto Alegre és que és possible un món diferent al que coneixem: més sostenible, més just, més democràtic.

Si Davos representa la comunitat global dels poderosos, Porto Alegre representa la comunitat global dels crítics. Si a Davos actua el poder corporatiu, Porto Alegre vol ser una experiència de poder ciutadà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris