nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
16°

17 de gener, la festa dels menorquins

Sant Antoni se celebra cada any el dia 17 de gener a algunes poblacions menorquines, especialment a Ciutadella, en commemoració de la conquesta de Menorca per part d'Alfons III l'any 1287. Des de llavors podem dir que forma part del modern poble balear i passam a integrar-la dins la cultura catalana.

Sant Antoni no és una festivitat popular amb l'aire de les estiuenques i cavalleresques o com la festa de Carnestoltes, sinó que impera més bé la representació de la història sobre l'acció i l'ordre sobre el sarau. Rememoram els orígens en què creiem. El seguiment dels actes centrals de la diada a Ciutadella i a les altres localitats menorquines ens poden donar les claus de l'essència, de la naturalesa dels seus components, que ens trametren la idea d'una celebració multiforme: històrica, religiosa, política, tradicional...

Així comptàrem amb una missa (sentit religiós), la processó extraordinària (història), els tres Tocs (tradició) i el Mercat de Sant Antoni.
La festa ha patit el pas del temps amb èpoques grises o d'esplendor. Si ha sobreviscut és perquè resulta ser la commemoració d'un esdeveniment històric i la història permet ser interpretada des de múltiples perspectives generació rere generació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris