nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Català per Internet

Massa sovint, servidor he invocat el nom sacríleg i sagrat de Francis S. Fitzgerald: i més d'una vegada amb la intenció d'emmarcar un pensament que il·lumina situacions males d'entendre a primer cop d'ull: una intel·ligència de primera classe, ens diu, està capacitada per allotjar dues idees contradictòries i seguir funcionant: per exemple, estar convençut que les coses no tenen remei i estar disposat a lluitar per trobar-n'hi.

Aquest pensament sembla presidir algunes iniciatives polítiques, especialment de política cultural, i més concretament encara aquelles destinades a facilitar a la parròquia l'accés a la cultura. Moltes vegades és inevitable "per a un servidor, s'entén" preguntar-se si és tan difícil visitar un museu, llegir un llibre, assistir a un concert o, simplement, escoltar un disc, tota vegada que les noves tecnologies semblen entestades a fer-nos entrar a la cultura des d'una pantalla d'ordinador. No és admissible l'escepticisme canònic sobre tota quanta manera s'ha produït de perfeccionar el tam-tam, ni es poden cantar les alabances als mitjans consolidats com si fossin els definitius.

Però sí que és lícit preguntar-se si s'ho paga, dedicar esforços i partides pressupostàries a acostar la cultura a una gent que podria accedir-hi amb un, no ja esforç personal, sinó amb un simple gest.

El missatge mcluhià, que havia assolit un estat de momificació aparentment irreversible, ens mostra perfils de vitalitat insospitada.
Parlam perquè tenim mòbil, escrivim per fer ús de l'e-mail. Visitarem els museus de devora ca nostra perquè ens els serveixen en CD-rom?
Anam en camí que les coses tendran sentit sempre que siguin encaixables en formats i suports creats per les noves tecnologies "fins quan s'entén que són noves, per cert? Qui dubta de l'oportunitat del «llançament» a Internet d'un gran programa d'aprenentatge del català per part d'Educació? Supòs que ningú "llevat, probablement, dels enemics de la pluralitat lingüística i cultural de l'Estat. Ara: de notes a peu de pàgina en podríem posar tantes com vulgueu. Moltes, servidor les enclouria en una pregunta: resoldrà aquest programa allò que no han resolt les publicacions, els cursos, cursets i seminaris, tot el material didàctic amb suport imprès? Si no volem conrear la terra amb un tractor, de sobte ens imbuïrem d'esperit agrícola gràcies a un tractor més modern? A pesar de tots els dubtes i de totes les seguretats, probablement s'havia de fer.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris