algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

La nova sida del segle XXI

Els qui assenyalaven clarament que això de la crisi alimentària era una cosa greu i que s'havia d'actuar des de l'arrel del problema, van ser titllats de catastrofistes i d'enfonsar el sector ramader. Ara resulta que tenien gran part de raó. La tercera crisi de les vaques boges, segons el rotatiu Le Monde, cavalca de nou com una mena de genet de l'apocalipsi per tot el Vell Continent. Allò que està claríssim és que el problema és de gran magnitud.

Hauríem de recordar, per fer memòria a molta gent, que aquest problema de les vaques boges, batejat per algú com la nova sida del segle XXI, es remunta a quinze o setze anys enrere. No es va aturar quan es podia fer. Tant la Unió Europea com els governs dels estats membres varen actuar amb molta frivolitat, poca coordinació, poca contundència democràtica i molta connivència amb els lobbys dels fabricants de pinsos i d'altres potents grups econòmics. És a dir, no es varen fer els deures, no es va tallar d'arrel el «càncer».

Per altra banda, la política pròpiament sanitària i informativa ha estat un desgavell. Ho ha estat a nivell de la UE, per la seva feblesa davant els lobbys economicistes, però qui ha batut tots els rècords d'ineficàcia i de desconcert ha estat el Govern espanyol. Al meu entendre, el Sr. Aznar cau en la deixadesa en l'exercici de les seves funcions. A hores d'ara ja hauria d'haver destituït els seus ministres de Sanitat i d'Agricultura, i haver endegat un gabinet de crisi amb una bona coordinació amb les comunitats. La cosa més greu de tot és que encara Aznar repliqui amb excuses de mal pagador.

I ara què? Hi ha molt poc marge de maniobra. La solució més racional i democràtica seria començar de nou amb unes noves regles de joc, com el que pensa fer Alemanya. Cal depurar responsabilitats polítiques i penals i afavorir, des dels poders públics i la societat civil, una agricultura i una ramaderia de producció molt més ecològica i sobretot al servei dels ciutadans. Perquè la lliçó que hem d'extreure tots plegats d'aquesta gran crisi alimentària és que el model d'agricultura productivista que va «inventar» les vaques caníbals i que «juga» amb les plantes genèticament manipulades constitueix un alt risc per a la salut. Cal aturar, tan ràpidament com sigui possible, el desastre provocat per uns elements aliens al sector agrícola i protegir, més i millor, els veritables pagesos.

Josep M. Loste i Romero. Portbou (Alt Empordà).

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris