algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Joan Marí Cardona

Les Illes Balears, i en especial, Eivissa i Formentera estan de dol perquè han perdut una de les persones que millor coneixien i, per tant, que més estimaven les Pitiüses. Malgrat soni a tòpic, la desaparició de Joan Marí Cardona deixarà un buit difícilment substituïble, atesa les múltiples facetes que don Joan, com així se'l coneixia, duia a terme. Si he dit abans que Joan Marí Cardona era una de les persones que millor coneixien les Pitiüses, ho he fet ben expressament, tot tenint en compte que la seva coneixença era ben profunda i des de coordenades diferents: per una banda hi havia la seva vessant com a investigador de la història, per un altra banda, hem de considerar la seva actitud de compromís cívic amb la realitat que li ha tocat viure, finalment també hem de considerar el seu coneixement de la realitat física que, com a excursionista i guia excel·lent, posseïa tant d'Eivissa com de Formentera.

Com a investigador s'ha de situar l'obra de Marí Cardona, en primer lloc, com el continuador de la tasca que inicià un altre home d'església, Isidor Macabich; d'altra banda, els seus estudis històrics suposen un abans i un després en la historiografia pitiüsa, fent unes propostes prou innovadores que han posat a l'abast de tothom prou elements d'anàlisi per entendre ben a les clares quins són els trets que defineixen la nostra identitat i com, majoritàriament, aquests es conformen a partir de la conquesta catalana. A més de ser un treballador infatigable, metòdic, rigorós, ordenat, és a dir, totes aquelles característiques que s'adiuen a la figura d'un intel·lectual com ell i que ha plasmat els seus sabers en obres cabdals com La Conquesta Catalana de 1235, també se li ha de reconèixer el mèrit d'haver volgut difondre els seus sabers històrics, entre el gran públic, a través d'articles tan divulgatius com amens a la premsa diària pitiüsa.

Tanmateix, en una personalitat com la de Marí Cardona, amb un front tan ampli d'actuacions en els diversos aspectes de la cultura, són molts els motius pels quals hem de mostrar el nostre agraïment públic. La seva condició de clergue compromès amb la realitat pitiüsa l'impulsà a dur a terme una callada però exemplificant tasca pastoral vehiculada en la nostra llengua. És precís, en una anàlisi, d'urgència parlar també del Joan Marí Cardona com a persona cívica, compromesa amb el seu temps, dinamitzadora de l'activitat cultural pitiüsa, la presidència durant gairebé dues dècades de l'Institut d'Estudis Eivissencs palesen aquesta actitud que voldria també destacar.

Però a més del coneixement històric, del compromís personal i cívic, també s'ha de destacar el seu coneixement geogràfic de la realitat pitiüsa. Joan Marí Cardona es coneixia Eivissa i Formentera pam a pam, no hi havia racó que no hagués captivat la seva curiositat, i no només coneixia feixes i tenasses, caminois i dreceres sinó que també, en la seva memòria prodigiosa, hi sabia fixar la història en minúscules de cada un dels indrets que observava.

El Govern de les Illes Balears li concedí l'any 2000 la medalla d'Or de la Comunitat Autònoma, un guardó que es tenia més que merescut, pels mèrits que d'una manera tan sumarialment he destacat. Abans, en l'edició de l'any 1995 havia estat reconegut pel Consell Insular d'Eivissa i Formentera, també amb la medalla d'or. Ara malauradament, el seu sormriure, la seva bonhomia ja no són d'aquest món, ens resten però la seva immensa obra escrita i una actitud personal que hauria de servir d'exemple per als seus coetanis i per a futures generacions. Gràcies per tot, don Joan.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris