algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
11°

El moll de l'os de la qüestió

Ara mateix pensava en el grandiós rebombori que s'ha muntat la senyora ministra Celia Villalobos amb tot això de les vaques boges. Quin sidral! Ja se li han encamellats a la perruca els consellers d'Agricultura i Ramaderia de totes les comunitats autònomes. I no és per menys, doncs, això de sortir per la televisió amb carona d'un cert ensurt, d'estar dels nervis, i dir clar i llampant que ella recomana la no utilització d'ossos de vaca per fer brou, és molt greu, té més ferro que una encruia. I ha estat causa d'una alarma social proporcional a la suposada categoria del personatge que ha fet de saig, que ha pronunciat la crida. Fins i tot a les grans superfícies comercials, l'única llet que s'esgota avui amb rapidesa inusual és la d'una marca mallorquina, les altres, les de fora Mallorca, queden als prestatges. Podria ser ben bé que fóra perquè, per aquí, en Mateu Morro ha tengut enginy a bastament per tranquil·litzar el personal, o ha aconseguit no alarmar"lo almanco, que ja és qualque cosa.

Però, dona Celia s'arranca amb aquestes i va, i diu el que diu, i a més per televisió, que és on les paparres piquen fort. Jo, us ho confés, com les associacions de ramaders i els consellers del ram, també pensava que ho ha fet malament, la ministra, molt malament. Ella, després, s'ha defensat tot dient que el primer de tot és la salut del consumidor, la resta és secundari, el que és una veritat com la Seu de grossa. Però jo, dins la mateixa línia de pensament, pensava que en realitat, ella, per servar aquesta salubritat pública tan sagrada, inqüestionable, el que hauria d'haver fet era, si n'estava tan segura, ordenar que no es comercialitzàs ni un gram de cap os de vaca dubtós, que per això comanda. Perdó: governa.

És el mateix que si a l'hora del telediari de més audiència, sortís el ministre del ram «recomanant» no encendre cigarretes a les benzineres, que es poden calar foc. És clar que no es pot fumar a les benzineres!! Si el moll de l'os de les vaques és perillós per la salut, clar que no es pot menjar, quina bajanada!

Però, ho és nociu menjar vísceres, cervell, moll de l'os de les vaques, o no ho és? Qui té raó? Els dirigents dels sindicats ramaders i els consellers de les comunitats autònomes, o la ministra? En bona llei, la informació de més primera mà, indiscutiblement l'ha de tenir la senyora Villalobos, encara que un altre cappare de Madrid la contradigui per enèsima vegada, i el senyor Aznar manifesti que tot va bé i el que no hi vagi, ell s'encarregarà amb promptitud i eficàcia per fer"ho tornar al bon camí.

Després ho he descobert. Ella sabia despús"ahir el que jo ara mateix acab de llegir a un diari: que la Xunta Galega d'Agricultura i Ramaderia dia 8 de gener 2001, havia contractats trenta-quatre (34) manescals titulats, col·legiats, perquè signessin als ramaders gallecs certificats de perfecta salubritat i bona salut de les seves vaques, DINS UN DESPATX, SENSE NI TAN SOLS VEURE EL RAMAT! També es donà el cas que a una fira de la Corunya, i davant de les exigències dels escorxadors del certificat en qüestió, es presentaren uns quants veterinaris espavilats i, a tres mil pessetes cada un, recolliren unes bones meses. També es donà la circumstància que, a la cooperativa de Chetaca, Lugo, comparegueren milers de certificats EN BLANC, SIGNATS I SEGELLATS! Davant evidències tan salvatges, fets d'un terrorisme tan alt com aquest, té explicació que a la senyora ministra se li estrengui d'allò més el forat de desmenjar, i manifesti el que ha dit tot el fort que li ha permès la veu i la televisió. Demà, potser, amb les mans damunt el cap perquè cauen teules gruixades, haurà de parlar altre pic explicant al personal de la gravetat de l'estesa del mal, dels desvergonyiments del personal del senyor Fraga Iribarne, i de quants n'hi ha ja tancats a la presó per delicte tan greu.

Em sembla que és el que toca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris