algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Asaja fa una passa més

El senyor Gabriel Company, secretari general d'Asaja, ha après bé la lliçó: es tracta de contribuir sense pausa a crear un clima de tensió en les relacions del món agrícola i el Govern. S'han d'aprofitar totes les caigudes.

L'agricultura d'aquest país no funcionava ni quan anava bé. Pensa ara, que no hi va. En aquestes condicions, es diu que en l'agricultura només hi queden els més vius, perquè per sobreviure en aquestes condicions no es pot ser altra cosa. Deixem-ho així. Del que sí podem estar segurs és que hi ha una part dels propietaris de la terra i dels beneficiats per les subvencions que no tenen un pèl de beneit i han entès que, pel mateix preu, poden fer política, i no política en el sentit més ample de la paraula "allò que comprar una capsa de mistos és un acte polític", sinó en el sentit més concret, d'intervenció directe en el joc de govern/oposició. No hem de tornar a recordar els episodis de Campos i de la tractorada, la degradació de les formes i la mar de fons.

Ara, però, amb el nou equip directiu de la patronal, s'ha avançat una passa més, gràcies al coratge i a la decisió del senyor Company. Sembla un detall sense importància, però no ens hauria de confondre l'escassa repercussió que han tengut les seves declaracions. Servidor tenc la impressió que tots plegats hem badat una mica i no hem sabut valorar adequadament el canvi d'actitud que revelen les paraules del senyor Gabriel Company: no quan demana solucions per la camp, no quan demana al Govern que assumesqui les seves responsabilitats: tot això és, diguem-ne, normal, si es considera que Asaja, que segurament s'autoqualificaria d'apolítica, tradicionalment s'ha sentit més identificada amb la dreta política que no amb l'esquerra "i suposem, per un instant, que aquest govern és d'esquerra: suposició, d'altra banda, inacceptable des de qualsevol punt de vista. L'estat depauperat de la nostra agricultura no és d'ara, però amb l'anterior govern no havíem sentit crítiques tan incisives ni havíem vist tractors pel passeig de Sagrera: «els altres» ho devien fer tot bé. Però allò que tenen d'especialment revelador les daclaracions del senyor Gabriel Company són unes paraules tradicionalment reservades als militants de qualsevol partit en l'oposició: que el govern «deixi de queixar-se de Madrid». Home, no s'havia mostrat tant mai el llautó com ara. Pot semblar un comentari producte de la rutina parlamentària, però en boca del secretari general d'Asaja posa en clar unes coses que, d'altra banda, ja hi estaven fa temps: però s'ha fet una passa més "i no insignificant" cap al menyspreu absolut de les formes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris