algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Siau bons al·lots

La imatge de l'Administració de justícia en aquest país pot suscitar un inventari heterogeni d'interrogants. Per si les coses no estaven suficientment enterbolides, el govern d'Aznar indulta l'exjutge Gómez de Liaño, condemnat per prevaricació. No podré oblidar mai una pintura en la qual es relatava el càstig a què era sotmès un jutge prevaricador: hom li arrencava la pell. Al senyor Gómez de Liaño també se li ha arrancat la pell, en sentit metafòric, és clar, mentre que des d'algunes instàncies polítiques i mediàtiques se l'ha defensat aferrissadament.

La immensa majoria de ciutadans necessitam tenir fe en el poder judicial molt, però molt per damunt de qualsevol altre poder "llevat dels creients, com és natural, que deleguen en el poder diví el vot últim de qualitat. Sabem que els poders polítics són volubles, i que els altres poders no presenten graus de fiabilitat suficient ni d'exemplaritat continuada i contrastada. Dels poders econòmics, els pobres no en podem esperar més que una vampirització minuciosa. Del poder de la Premsa val més no parlar-ne, digníssimes autoritats, senyores, senyors, amics tots. Quant als poders ocults, en els quals cada dia haurem de creure més, manquen d'una adequada homologació que ens els faci accessibles.

Necessitam creure en la Justícia, però tot plegat ens ho posen molt difícil. Indultar un jutge condemnat per prevaricació és, ben mirat, més que un contrasentit, una corrupció tenebrosa del mateix esperit de la justícia "sempre, amb el benentès que la condemna no hagués estat un desencert judicial, cosa que només sap Déu: els creients sempre duen avantatge a la resta de contribuents.

Posem per cas que ara el Govern se'n surt amb la seva i el senyor Gómez de Liaño pot tornar a exercir de jutge: a vostè li seria igual que el jutjàs ell o un altre? Home, si personalment em trobava en aquesta situació, crec que aniria a judici sense cap suspicàcia, però no tothom és tan confiat com servidor.

Sigui com sigui, la veritat és que el conflicte de poders que s'ha plantejat per mor d'una barrabassada del senyor Aznar encara accentua tot el pòsit de contradiccions existents. I tot això no pot ser que es faci a la babalà. Segur que els efectes estan calculats al mil·límetre: es tracta d'enviar-nos un missatge no gens subliminal: siau bons al·lots, siau dòcils i resignau-vos: si no, podeu caure en mans de la Justícia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris