muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Ara, els premis Ciutat de Palma

Una qüestió que s'hauria de considerar totalment al marge de l'actual i lamentable conjunctura és el paper que han de jugar els premis Ciutat de Palma en el marc de la cultura illenca i de la cultura catalana. Des de fa ja molts d'anys es ve demanant un debat en profunditat "quan no es vol debatre realment, es demana que el debat sigui en profunditat" sobre aquest assumpte, i no hi ha manera que algú amb lucidesa i coratge polític prengui decisions que no siguin de compromís: de compromís en el sentit de qui dia passa anys empeny. Des de la desaparició dràstica dels premis fins al seu redisseny i la seva reubicació, hi ha, posem, deu possibles solucions, però des de fa molt de temps es va optar per la que fa onze: la inèrcia. En temps del govern municipal socialista, els premis varen estar a punt de desaparèixer, cosa que, en pincipi, no té per què ser dolenta, sempre que la desaparició no sigui el fruit de la deixadesa, calculada o no.

El govern municipal de la dreta ha fet alguns intents de revitalitzar-los, però possiblement ha mancat el coratge a què ara mateix al·ludíem. El més curiós de tot és que s'aguanten, no com a expressió d'una política cultural sòlida i més o menys coherent, sinó perquè la incultura sovint genera una por reverencial a la cultura.

Però ara no és la intenció de servidor iniciar un debat "ni que sigui en superfície" sobre quin destí s'hauria de projectar per als premis. Hi ha persones, dins el mateix Ajuntament de Palma, ben capacitades per alliçonar-nos sobre la qüestió. Però sí que per ventura valdria la pena aixecar el dit per recordar humilment a tothom que els premis Ciutat de Palma, ben mirat, deuen tenir una certa vida pròpia, o deuen estar protegits per aquest àngel que protegeix els nins i els gats: es vol dir que no seria oportú qüestinar-los ara, en el fragor de la batalla. Es qüestionen altres coses, es contesten polítiques i actituds profundament sentides pel món de la cultura, però servidor crec que tot plegat no s'ha de mesclar amb el passat, el present i el futur dels premis: és un altre el marc per parlar-ne. Un exercici de responsabilitat ens obliga a no permetre que unes desgraciades circumstàncies com les que ara envolten els premis en determinin el futur. La societat civil, sempre, però sobretot en moments especialment delicats, ha de tenir aquest sentit de la responsabilitat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris