algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

El toro i la Mediterrània

Amb aquest títol es presenta, fins al mes de març, una exposició d'un abast realment excepcional al Centre de Cultura «Sa Nostra». Amb una riquesa esbalaïdora de continguts i referències, com "gosaré dir-ho" no havíem vist mai. En la impossibilitat d'esmentar-los tots, em centraré en els que m'han cridat més l'atenció, pels motius que siguin.

La primera conclusió que pot treure'n tot visitant, d'una exposició tan notable, és l'omnipresència del toro en l'economia, la religió i l'art de pràcticament totes les cultures que s'han donat des de la Mesopotàmia i Anatòlia fins a la península ibèrica, tot posant en evidència la profunda interrelació entre l'Àsia Anterior i la Mediterrània. De fet, una possible segona conclusió "derivada de la primera" seria que, tot garbellat, la Mediterrània no ha estat mai sols les costes, continentals o insulars, directament banyades pel Mare Nostrum. El llibre de Baltasar Porcel dedicat al tema, Mediterrània. Onatges tumultuosos, ja ens havia mostrat la necessitat d'eixamplar l'abast del concepte espacial o geogràfic des del punt de vista cultural: els onatges han arribat ben enfora de la mar; ara, després de veure aquesta exposició i manejar una mica el seu monumental catàleg, aquesta necessitat encara es fa més patent.

Quant a la presència del toro en la prehistòria de la mateixa Mallorca, el visitant pot contemplar-hi les rèpliques dels tres famosos caps de toro de Costitx, trobats al santuari talaiòtic de Son Carrió, els originals dels quals es troben al Museu Arqueològic de Madrid, dels segles IV-II aC, així com també una banya de toro amb una petita au a la punta, del segle IV aC "totes aquestes peces en bronze", trobada igualment a Son Carrió; una banya de brau del segle I aC, procedent de Son Taixaquet d'en Toni (Llucmajor); una parella de banyes de bronze i una banya acabada en cap de brau, igualment del segle I aC, les tres peces provinents de Son Mas (Llubí) i una reconstrucció d'un sarcòfag tauromorf d'infant, en fusta d'ullastre, reconstrucció realment espectacular, feta en base dels fragments recuperats en l'avenc de la Punta de Pollença, la datació dels quals ha quedat indeterminada dins un període que aniria del 320 al 110 aC.

Pel que respecta a la mitologia grega, hi trobam alguna representació artística del Minotaure i, sobretot, del rapte d'Europa. D'aquest tema, no podem deixar d'esmentar tres peces extraordinàries: una pintura mural de Pompeia, del segle I aC; un mosaic del segle III "el cap d'Europa és meravellós", trobat a Fernan Nuñez (Cadis) i un petit esbós de Rubens, realitzat sobre taula, conservat al museu del Prado.

Convé recordar que en dues de les religions mistèriques principals la presència del toro és del tot primordial. En efecte, tant en els rituals del déu Attis com en els del mitraisme el bateig conferidor de la immortalitat es feia amb la seva sang. A les sales de Sa Nostra podem veure tant una imatge d'Attis, del segle II, sense cap, realitzada en bronze i amb la vestimenta enriquida amb niellats de plata, procedent de Santi Petri (Cadis) com un relleu de Mitra Tauròkton en marbre blanc, amb la posa característica del déu damunt la gropa del brau i subjectant el seu cap amb la mà esquerra mentre li clava l'espasa amb la dreta, amb la presència "tradicional en aquest tipus d'iconografia" del ca, la serp i l'escorpí, com a elements transmissors de la seva sang fecundant als regnes vegetal i animal.

Dues peces de ceràmica de Paterna no poden deixar tampoc d'esmentar-se. Es tracta de dues plaques de sostre del darrer terç del segle XV, fetes de fang cuit i decorades en fred amb una força extraordinària.

Finalment, deixant de banda moltes altres peces interessantíssimes, recomanarem un dibuix de Picasso, Cap de toro amb rostre humà (10/5/1937), preparatori per al Guernica; dues petites escultures de Pablo Serrano, de bronze fos i amb pàtina (circa 1949), Toro ajagut i Toro de formes geomètriques i un Toro (1990), de tècnica mixta sobre tela, amb molt de gruix de pasta, de Miquel Barceló.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris