nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

D'un amic saharià a Nani Roma

Estimat Joan (Nani). Sóc un noi saharià dels campaments de refugiats saharians de Tinduff (Algèria), em dic Mohamed (Moha) i tinc 17 anys. Fa gairebé 5 anys que estic a Catalunya, a Badia del Vallès, amb una família d'aquí.

Jo vaig néixer en els campaments de refugiats com milers de saharians. Aquests campaments estan a la zona més inhabitable del desert del Sàhara, vivim en tendes de campanya (haimes) des de fa 25 anys, no tenim aigua, ni llum i el menjar és molt escàs perquè depenem de l'ajuda internacional. A l'estiu fa més de 50º de calor i a l'hivern, a la nit fa molt fred.

Jo sé que tu coneixes bastant el desert, però on nosaltres vivim no s'assembla gens al desert que hi ha en el meu país, i que jo he tingut la sort de veure en vídeo.

Ja deus saber que fins l'any 1976 el Sàhara Occidental era una província espanyola (la núm. 53) i que els espanyols ens van abandonar i van entrar els marroquins amb el seu exèrcit (marxa verda), i els saharians van haver de fugir, els que van poder, cap al desert i van arribar a Tinduff; molts van morir pel camí a causa del bombardeig dels avions marroquins amb bombes de fòsfor i napalm, i altres no van poder escapar dels marroquins: uns van morir assasinats; altres, a les presons; altres van desaparèixer i els que van sobreviure viuen ara en el nostre país ocupat per l'exèrcit i els colons marroquins.

Part de la meva família no va poder sortir i no ens coneixem, i no sé si ens veurem. El meu avi, que té 80 anys, mai més no ha tornat a entrar a cap de les ciutats (El Aaiun, Smara, etc); viu al desert amb els seus camells; es diu Brahim i ja és molt vell.

Jo tenia esperances de poder conèixer-lo i tornar al nostre país, però des de l'any 91 estem esperant el referèndum de l'ONU, però els marroquins no volen fer"lo i l'ONU i tots els altres països no fan res per fer complir al Marroc els acords, les resolucions, etc.

Nosaltres, tots els saharians, continuem esperant i esperant...
Aquesta és la meva història, però és la de tot el poble saharià.
Vull donar"te les gràcies per les teves declaracions i el teu suport al meu poble i que ho facis arribar als altres participants del ral·li París"Dakar, que no els escric perquè no tinc l'adreça. He de dir"te que encara estic molt emocionat per la teva actitud en la sortida del ral·li a Barcelona.

Mohamed Mohamed"Salem Brahim. Badia del Vallès

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris