algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Monòleg de Catalina Cirer

Mira, Jaumet, jo no en tenc la culpa si en el rostit de Nadal de can Kosemari, en lloc d'espècies, hi posaren sofre. Però jo no sé com ho he de fer per enviar un miler de negrets a ca seva, sense que em roseguin els remordiments. Tenc costum, Jaumet, d'adreçar la meva carta de Nadal al Rei Baltasar, i mai no m'ha decebut. En canvi estic convençuda que enguany sols trobaré carbó a la sabata, quan jo som més bona que el pa de pessic. Jo, Jaumet, crec que en Kosemari s'ha passat amb l'expulsió de tants d'immigrants. Que jo no he de fer res més que embarcar-los? Home, evidentment! No voldreu que els faci tancar a la bodega de la nau i amolli la clau del gas! Tanmateix, tenc la sensació que, en aquesta història, em toca un paper molt més sinistre que el que em correspondria si fos una venedora de bitllets de la Transmediterrània. La nau els portarà mar endins, Jaumet. I la mar, Jaumet, fa forat i tapa. No dius que ets tu qui comandes a Mallorca? No vas de fira en fira a menjar les avellanes, enlloc de deixar-te veure per les terres de l'Ebre? Idò estira-li els mostatxos a en Kosemari, no esperis que ho faci jo! Ja em diràs: mil negres dins una barcassa abans que arribi Sant Antoni!

Isabel La Catòlica, que era dels nostres, Jaumet, ben molt de cas que els feia als indis que en Colom li duia d'Amèrica. No en faltaria d'altra! Els cristianitzava, i a fer feina s'ha dit! Ara mateix, Jaumet, si guanyam les eleccions als del Pacte de Progrés, tornarem a col·locar els nostres en els càrrecs millors. Aleshores, saps quantes criadetes i tetes necessitaran a les cases bones per a treure pitrera en passejar pel Born? Idò per això ens faran falta les negretes, perquè les forasteres únicament volen netejar hotels sis mesos a l'any. A més a més, si expulsam mil negrets, qui taparà els forats que ha fet en Rodríguez a Palma? Sobretot, Jaumet, al·lega això o el que vulguis davant en Kosemari, però no em facis passar pel tràngol de fer neteja ètnica. Ja ho sé: la darrera vegada que parlàrem plegats em digueres que no m'havia d'anguniar perquè a l'Àfrica hi ha arena i sol, de manera que l'Àfrica sencera sembla com s'Arenal a l'estiu. Jo únicament m'ho crec a mitges, saps?. Pot haver-hi tanta arena com vulguis a l'Àfrica, que tanmateix, a diferència de s'Arenal, hi ha lleons a cada passa, en lloc de forasters que et venen tallades de coco. Jo, Jaumet, trob que has de fer reflexionar en Kosemari, i si no reflexiona és hora que li plantegis qui comanda a Son Ribot. Imagina't que jo em vaig oposar al trasllat a Son Pardo de les negretes que fan el carrer a sa Porta! Idò, calcula el meu paperot, si ara els dic, apa, morenes, ni a sa Porta ni a Son Pardo, si no a banyar-vos el cul en el bassiot de ran de la Riba. Les feministes em donaran més llendera que a la somera d'en Palmira! Bé, bé, bé, Jaume, no importa facis potadetes per a recordar-me que el nostre deure és obeir. I que no ho saps que obeesc? I que no vaig multar els que anaven vestits a l'ample pels carrers d'Inca, quan jo no voldria res més que poder vestir tothora de giponet i de rebosillo? Tanmateix pens que les ordres no han d'ésser tan estrictes. Si en lloc d'embarcar-los dia quinze, deixàssim passar Sant Antoni i Sant Sebastià, se'n podrien dur un present de llonganissa per a fer més agradós el viatge. Ara mateix, jo, Jaume, tenc el cor estret. Si almanco els poguéssim tancar a la bodega de la nau, no els veuríem partir; però ja veuràs com la coberta s'omplirà de caparrinets que vés a saber què pensen de nosaltres. Bé, què pensen, jo ho sé, res de bo! Fa una estona, han passat unes nines per davant ca meva cantant una nadala. Per sentir-les he obert la finestra. Deien: «Què li donarem a la mare moreta/ què li donarem perquè Déu és nat/ jo li donaria taüt de fusteta/ perquè just mirar-nos s'ha suïcidat». En veure'm, les nines, han fuit corrensos, Jaumet. Tanmateix, l'eco apagat de la cançó m'arribava d'enfora: «Flors i violes i romaní/ i una garrotada al que no és d'aquí». Apa, Jaumet, vés a fer-li un escolt de tot el que t'he dit a en kosemari. Si no ho fas, com podré, divendres, demanar caramels al Rei Negre quan passin els Reis d'Orient?

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris