muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Raons per ser a la manifestació d'avui

Una quinzena d'organitzacions polítiques i socials ens convoquen avui dissabte 30 de maig, a partir de les 18 hores al passeig des Born de Palma per a reivindicar les nostres llibertats nacionals. Amb un lema llarg i explícit: «De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, construïm un poble lliure» es pretén d'una banda marcar quin és el territori que, per compartir una mateixa història i una llengua i cultura comunes, és el nostre marc de referència nacional, i d'altra banda explicar quin és l'objectiu per al futur. Un objectiu que es resumeix amb la paraula llibertat i aquesta paraula, aplicada a una col·lectivitat nacional, només pot fer referència a la capacitat de decidir, sense intromissions de ningú altre, quin ha de ser el nostre futur col·lectiu.

Se m'acudeixen diverses raons per ser avui a la manifestació: 1) Perquè dia 31 de desembre és, per tradició, per història i per adhesió popular la Diada de Mallorca.
2) Perquè la Diada del 31 de desembre és, si més no per aquells que la tenim com a diada de reivindicació, el millor moment per recordar i commemorar (no «celebrar») uns fets històrics que uneixen la nostra terra a la resta de Països Catalans.

3) Perquè el dia en què commemoram l'entrada de Jaume I a Palma i per tant que recordam els nostres orígens com a poble, és a dir, d'on venim, també és un bon dia per recordar qui som (ja se sap allò de «qui perd els orígens, perd identitat») i, sobretot, per plantejar-nos cap a on anam.

4) Perquè mentre al nostre poble no se li reconegui el dret a decidir per si mateix, el dret a la lliure determinació del nostre propi futur, el sistema democràtic no serà complet i el procés de construcció europea arrossegarà un greu dèficit i un problema pendent. No hi pot haver ni cultura democràtica efectiva ni construcció europea justa sense el ple reconeixement dels drets i les llibertats de la nostra nació.

5) Perquè si la mobilització popular era necessària quan les institucions pròpies eren en mans dels enemics dels drets nacionals del nostre poble, ara que el Govern de les Illes Balears i els consells són en mans de forces progressistes i nacionalistes, continua sent necessari reivindicar des de la societat civil la necessitat que disposem de tot l'autogovern. Cal continuar sortint al carrer per recordar els compromisos dels nous gestors progressistes i nacionalistes, perquè qualsevol relaxament, qualsevol oblit en una situació greu, pel que fa als drets col·lectius, com la que vivim, pot ser decisiu i pot esdevenitr definitiu.

Segur que hi ha moltes raons més per assistir a la manifestació d'avui horabaixa i ben segur que totes i cada una de les quinze organitzacions que formen la Comissió Unitària 31 de desembre poden aportar el seu biaix i el seu matís a les que hem exposat humilment i breu aquí, però allò més important és que seguim avançant junts (i en aquest sentit és més que destacable l'esforç de totes les organitzacions per arribar a un consens basat en potenciar allò que uneix i deixar en un segon terme allò que separa) cap a la construcció d'aquest poble lliure de què parla el lema. Ah! i una altra raó: la manifestació s'ha avançat a dia 30 per facilitar la venguda a Palma de tota la gent que per cap d'any ho tenia més complicat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris