algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Les Festes de Nadal, la mundialització i el Quart Món

Quan ens trobem de ple en les Festes de Nadal "unes celebracions que han perdut tota la seva càrrega religiosa i transcendental, per esdevenir una orgia pagana de consum desenfrenat i irracional" és quan es noten més les contradiccions de la societat actual, dominada per aquesta bogeria anomenada mundialització financera.

Davant d'aquesta il·lògica i antidemocràtica «lògica» del Pensament Únic "la qual accentua la mercantilització de les nostres formes de vida, erosiona la diversitat cultural, tot fent augmentar de forma extrema les desigualtats socials", és quan sura més a la superfície el greu problema del Quart Món. El qual queda, davant dels ulls dels ciutadans escèptics i mal informats, com quelcom força normal, com un «procés natural», on hi ha uns que guanyen i uns altres que perden. Encara que en realitat els que guanyen de debò són molt pocs.

Per tal de posar una mica d'ordre i justícia, hauríem de rebutjar fermament la idea que l'economia i el mercat es comporten, segons les seves pròpies i inexorables lleis i que qualsevol acte humà no estrictament econòmic suposa per definició una interferència que ens portaria a la catàstrofe. Hem de defensar per damunt de tot, la figura del ciutadà "consumidor que exerceix amb plena facultat, la seva sobirania i els seus drets polítics, sense que cap teoria econòmica ni cap interès privat puguin bandejar aquests drets.

Ara que comença un nou any i un nou segle, hem de posar-nos al cap "independentment del sector econòmic de què formem part" que només una mobilització ciutadana d'autèntica envergadura impedirà que es desmantellin completament els serveis que ens són imprescindibles, com la sanitat, la seguretat social i l'educació. Encara estem a temps d'impedir que les salvatges privatitzacions que s'estan portant a terme a casa nostra, (a la casa comuna europea), ens converteixin a tots en pàries del Quart Món.

Josep M. Loste i Romero. Portbou (Alt Empordà)

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris