nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

El 2001 i les prediccions

Per una vegada mai, i sense que serveixi com a precedent, he de confessar que ja tenc ganes de passar el full del calendari i trobar"me de ple en el 2001. Tanmateix, m'ho he fet mirar per tal d'esbrinar les possibles raons d'una conducta tan esbiaixada i, en una primera aproximació hem descobert, la meva psicoanalista i jo, que una bona part d'aquest inconfessable desig estaria motivat per la necessitat peremptòria de veure com perd interès i desapareix, d'una vegada i per totes, l'estúpida i estèril discussió de quan comencen i acaben els mil·lennis i els segles. A la fi, dilluns que ve tots estarem en el tercer mil·lenni i en el segle XXI, tant aquells que ja fa un any que hi són, com aquells que esperen la mitjanit de diumenge per trobar"s'hi. Per afegitó, podrem descansar ben tranquils, ja que aquesta serà una discussió que, mireu per on, no haurem de tornar a escoltar en el decurs de les nostres vides ja que, per sort o per desgràcia, és més que previsible que el proper canvi de segle ens agafi ocupats en tasques molt menys terrenals, tot esperant el judici final, si no és que s'hagi esdevingut abans.

Però el 2001 també significa un fita màgica per al desenvolupament tecnològic, una fita que va ser marcada per l'extraordinària pel·lícula de Kubrik que va gosar a aventurar com seria la vida en el Planeta Terra amb una perspectiva de trenta anys. No són només les prestacions gairebé humanes de HAL, l'ordinador protagonista de 2001. Una odissea a l'espai, ja que també cal considerar el realisme de la resta d'artefactes tecnològics que la pel·lícula mostra. Justament aquest realisme fa molt més fàcil posar en evidència les prediccions fallides de Kubrik i Clarke, l'autor de la novel·la que va inspirar la pel·lícula. Avui, per consegüent, resulta extraordinàriament fàcil retreure que, per exemple, a la pel·lícula no hi ha cap indici d'Internet i fineses semblants. De tota manera, respecte de la xarxa de xarxes crec que hi ha poca gent que pugui bravejar d'haver anticipat la seva extraordinària expansió ja que, sense anar gaire enfora, el mateix Bill Gates va publicar, l'any 1994, un llibre sobre informàtica que pomposament titulava Un camí cap al futur i en el qual no hi havia cap referència a Internet, una errada que no li va quedar més remei que rectificar, segrestant la primera edició del llibre i treure'n acte seguit una de corregida amb tot un capítol dedicat a la xarxa de xarxes, que és la que actualment encara es pot aconseguir.

I és que l'ofici de fer prediccions és un dels més arriscats que hi ha, ja que pot provocar ridículs aclaparadors, com el del major fabricant de regles de càlcul (les calculadores que hi havia abans de les calculadores) que va encarregar un estudi de prospectiva que va vaticinar un caramull de coses, però que no va afinar a endevinar la desaparició de les regles de càlcul, cosa que va esdevenir només cinc anys després de fet l'estudi. O el del cap del servei de correus de Londres que, davant la invenció del telèfon, va dir que era un estri sense futur, atès que hi havia molts al·lots per fer de missatgers. Sort vam tenir, però, de la visió molt més afinada de l'alcalde de Filadèlfia que va veure en el telèfon un invent amb tant de futur que estava convençut que arribaria un dia que cada ciutat, i fins i tot algun poble, en tendria un. Avui, a punt de començar el 2001, ja han aparegut profetes que parlen del desencís d'Internet i que la moda ja ha passat. No sé perquè, però m'ha vengut a la memòria la mangarrufa que feia un metge de poble que, davant un embaràs, deia que seria una nina (o un nin) mentre que escrivia a la seva agenda tot el contrari. Si l'endevinava, tot eren enhorabones. Si no, quan tractaven de fer"li el retret ell treia la seva agenda i argumentava que el que hi havia escrit era la seva predicció. De vegades, tenc la temptació d'armar una llibreteta com la del metge, però tanmateix o no hi apuntaria res o no la trobaria en haver"la de menester. Així que he optat per no fer prediccions de cap casta, llevat que sigui necessari, és clar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris