nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

Seleccions esportives

Per aquestes dates s'ha establert una tradició esportiva: des de fa uns anys la selecció catalana de futbol disputa un encontre contra una selecció d'un altre país. Ahir es va jugar a l'estadi del FC Barcelona aquest tradicional partit. El rival en aquesta ocasió va ser Lituània. Un país que va recuperar la seva independència esportiva al mateix temps que recuperà la seva sobirania política després de l'esfondrament de la Unió Soviètica ara farà deu anys.

Aquest partit de futbol es ve a sumar a les moltes, diverses i multitudinàries iniciatives encaminades a aconseguir la participació internacional dels esportistes catalans sense intermediaris i directament com a tals. Hi ha hagut campanyes pel reconeixement internacional del Comitè Olímpic de Catalunya, hi va haver una campanya de recollida de signatures en suport de les seleccions nacionals catalanes que aconseguí al voltant del mig milió de rúbriques (3.000 d'elles mallorquines) i en definitiva hi ha hagut un importantíssim suport popular a totes aquelles campanyes i accions destinades al reconeixement internacional de l'esport català. També hi ha hagut alguns esportistes, practicants de disciplines esportives individuals, que ja han competit a nivell internacional sota bandera i himne catalans.

En la majoria d'ocasions, aquestes iniciatives s'han centrat massa exclusivament en l'àmbit del Principat de Catalunya, tot limitant-se, per tant, al marc imposat de la comunitat autònoma de Catalunya.

Pel que fa als esportistes de les Illes Balears, tot i que n'hi ha molts que compten amb un nivell més que homologable en les seves respectives competicions internacionals, la veritat és que compten amb molt poques ocasions de competir a nivell internacional i amb nul·les oportunitats de fer-ho en nom de la seva pròpia condició nacional. Massa vegades els esportistes illencs participen en competicions internacional diluint els seus esforços i els seus triomfs dins la delegació espanyola.

Aquest fet dificulta profundament l'adhesió i identificació dels aficionats amb aquests esportistes i m'atrevesc a dir que, si més no en alguns casos, pot arribar a afectar en el rendiment dels propis esportistes.

Crec que comença a ser hora de cercar la manera, des dels llocs de responsabilitat política de l'esport balear, per assegurar la participació dels esportistes illencs en les competicions esportives de més alt nivell. Una fórmula que ha d'assegurar una participació el més digna possible, tant qualitativament com quantitativament.

En aquest sentit, crec que una bona manera seria afegir-se a la tasca que s'està duent a terme en el Principat de Catalunya i entre tots, cercar la fórmula de fer possible la participació del major nombre d'esportistes illencs a les competicions internacionals.

Això, però, xocarà sempre amb la concepció centralista, uniformadora, tancada i poc democràtica del nacionalisme espanyol. Un nacionalisme carpetovetònic incapaç d'acceptar fórmules de representació esportiva com per exemple la britànica, perquè cal recordar que Escòcia i País de Gal·les, compten amb seleccions espotives pròpies.

Ara bé, si aquesta no és una fórmula acceptada, sempre hi ha altres maneres d'aconseguir una representació esportiva internacional.
De fet, un servidor és més partidari del model lituà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris