lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Ambient (cultural)

Si cada persona hagués d'ocupar el lloc que li correspon per aptituds i mèrits, podríem contemplar el país com un formiguer on molts ens posaríem en moviment amb un bagul a l'esquena. Allò que solem dir, que la classe política és plena d'inútils i barruts, sens dubte expressa una veritat de format gran, però no ens hauria d'induir a pensar que els integrants de la resta de la població som millors. La desubicació flagrant de les persones en relació als seus mèrits i les seves aptituds és un fenomen que afecta el comú dels ciutadans (comú del qual un servidor faig part com un sí senyor: aquest article n'és prova irrebatible). No obstant això, és possible que Mallorca, donat el context forjat per la història recent, presenti un lleuger avantatge en favor de la classe política: tenim un percentatge de polítics impresentables superior al d'altres comunitats, ja que aquí es dóna sovint el cas de dirigir de cap a la cosa pública els que no serveixen per fer un bon paper en la cosa privada. En tenim exemples a balquena. Davant molts de polítics "àdhuc assessors" només ens queda la resposta resignada: «No servien per cap altra cosa», i aquí els tenim, organitzant el caos i la misèria, intoxicant el present i espoliant el futur "i desfigurant la història perquè ja no puguem ni reconèixer-nos en els nostres avantpassats (i les nostres classes mitjanes vengudes a més "o menys", encantades amb quatre "amb quatre mil" fanals: aquí toca riure).

Algú hauria d'estudiar com es pot mantenir una situació com la que patim, i això implicaria l'anàlisi de les estratègies de supervivència que tenen alguns-es polítics-ques especialment aliens-es als atributs de la intel·ligència. Per aquest camí, descobriríem més prest que tard l'ús reiterat del recurs a la no assumpció de responsabilitats, completada amb la designació de culpables més o menys versemblants, culpables d'ofici. Així, veuríem com petits-es "en l'accepció moral del terme" miserables s'arrosseguen per la supervivència política sense ni tenir la capacitat d'anàlisi per detectar els propis errors o per localitzar-ne les causes.
Ara mateix, a Palma es viu una situació creada per un rosari de torpeses que s'han encadenat en el temps per la cutreria i la poquedat cultural d'un parell de persones que cobren de l'Ajuntament de Palma. La insistència en l'entossudiment, en les actituds de supèrbia, alimentades per una ben manifesta incapacitat política, han enrarit, han enverinat el poc aire que es respira en el món de la cultura.

Hi ha persones que assumeixen responsabilitats i n'hi ha que no ho faran mai. Aquestes darreres pretenen sortir-se'n simplement assenyalant amb el dit unes o altres persones, grosser estratagema per desplaçar extramurs de la qüestió les reaccions suscitades en resposta a les seves torpeses. Així és com volen aconseguir que aquestes reaccions passin per ser accions inspirades per partidismes polítics i per sentiments tan poc nobles com el ressentiment personal. I, així, els mateixos que haurien de, per exemple, prestigiar els premis Ciutat de Palma, han creat unes condicions que han afavorit una resposta organitzada pel món de la cultura contra aquests mateixos premis. A tot això, s'han fet les exposicions que s'han fet, s'han fet els viatges que s'han fet i s'han proferit els insults que s'han proferit. La resta són intents de cercar culpables fora d'on es poden localitzar vertaderament les responsabilitats de cadascú.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris