nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

Som els millors (bé, els quarts)

Davant el veredicte o la simple opinió d'algun científic "àdhuc d'alguns científics socials mercenaris dels mitjans de comunicació", els ignorants solem quedar muts com les pedres artificials. Ja sabem de fa anys com fiquen el rem fins a tall de mànec tota mena d'enquestadors i estudiosos de l'opinió pública. Han tengut èxits, molts, però també han recollit fracassos espectaculars, que després expliquen molt científicament. No hi ha res més curiós que l'explicació científica d'un error comès pel mateix científic que l'explica. Supera de molt les explicacions de les derrotes a què ens va acostumar Juan Carlos Menotti quan entrenava el Barça i descobrírem el component freudià de la triangulació. Però, res, amb els científics no hi ha qui hi parli, perquè només s'equivoquen quan els seus errors emergeixen espectacularment davant una opinión pública carregada de dades i d'arguments. Quan no es dóna aquesta situació, el científic es beneficia d'una espècie de presumpció d'innocència no sempre suficientment justificada. I per això callam tots, silenciats per un respecte reverent i idiotitzat.

Com ara mateix, quan un estudi encarregat per la fundació la Caixa ens diu que les Balears i Pitiüses conformen la quarta província, començant per davant, en matèria d'educació i cultura. Mirin, senyors, per dir aquestes coses haurien de posar les cartes d'esquena, de manera que puguem saber quins indicadors valoren en aquestes matèries. Per exemple: creuen vostès que una magna exposició de figuretes de Lladró constitueix una manifestació cultural? Home, si la resposta és afirmativa, aleshores ja ens començaríem a entendre "i, en aquest cas, els demanaríem que en el futur no emprin els doblers dels impositors per fer beneitures.

Com valoren, distingits adalids de les ciències socials, una dada tan aclaparadora com és encapçalar el hit parade del fracàs escolar? Potser la valoren positivament? O per ventura no l'han contemplada?

Pot ser considerada mitjanament culta una societat que desconeix majoritàriament la llengua de la seva província?
Algú ha proporcionat als autors d'aquest estudi dades sobre assistència al teatre en la nostra província? O potser aquesta dada es valoraria igual que el seguiment de Tómbola?

No és difícil imaginar com li ha de caure, de malament, aquest estudi al conseller de Cultura del Govern balear, honorable Damià Pons, que inverteix una part preciosa del seu temps intentant inútilment cridar l'atenció sobre com li arriben, de depauperats, els pressupostos per a educació i, en conseqüència, la denigrant quantitat de què disposa per alumne la seva conselleria. Però el més curiós de tot és que aquesta desconcertant visió de la nostra província com a espai cultural i educatiu tengui l'origen en un encàrrec de la fundació de la Caixa, que gaudeix, pertot arreu, d'un prestigi ben cuirassat. La fundació fa, organitza coses, moltes, i quasi totes "el quasi és merament per guardar-nos l'esquena, per si de cas" molt ben organitzades. Servidor tenc la impressió que estaríem davant una entitat que sap fer, però no ha sabut mirar.

Estam equivocats nosaltres? És possible que, amb les dades a la mà, sigui així, però a qui pateix el país i la seva incúria cultural, no li han de venir a dir que és el més guapo de tots.

Encara pareix que se'n riuen.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris