nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
15°

Pressuposts

Com cada any per aquestes dates, el Parlament ha aprovat els pressuposts de la Comunitat Autònoma. Han estat, aquesta vegada, 158.148 milions de pessetes, que han de servir per dur endavant les actuacions polítiques en matèries com educació, protecció d'espais naturals, agricultura o carreteres. ¿Són molts de doblers, aquests mil milions curts d'euros? La resposta és que no, si els comparam amb altres xifres indicatives dels doblers que circulen per aquesta terra de Producte Interior Brut superior als dos bilions i mig de pessetes. Per exemple: la nostra primera caixa d'estalvis va gestionar recursos, l'any 1998, per valor de 550.460 milions de pessetes, és a dir, tres vegades i mig el pressupost autonòmic per a l'any vinent. I un altre: les previsions de l'ingrés turístic per a aquest 2000 se situen entre els 900.000 quilos i el bilió: calculau vosaltres mateixos quants de pressuposts de la Comunitat representa això. És allò ja conegut de la comunitat rica amb una administració pobra.

El joc de les comparacions dóna per molt. La pàgina web de la revista americana Forbes conté un llistat de 322 persones de fortuna superior als mil milions de dòlars, és a dir, 322 persones que tenen una fortuna personal bastant més gran que el que manegen el Consolat de Mar i les conselleries. Encapçala la llista l'amic Bill Gates, amb els seus 60.000 milions de dòlars. Facem l'operació: unes 75 vegades el pressupost d'un any de la CAIB. A la llista, per cert, hi apareix un mallorquí, hoteler honoris causa i enemic declarat de les tortugues mexicanes, amb 1.400 milions de dòlars: més d'un pressupost i mig.

No totes les comparacions, però, ens fan concloure que som una comunitat de misèria. N'hi ha d'altres que potser no ens faran creure que tenim una administració rica, però sí que ens il·lustren sobre l'escàndol d'algunes pobreses. L'organisme de Nacions Unides especialitzat en la protecció de la infància, UNICEF, té un pressupost anual entorn dels 1.000 milions de dòlars, i el pressupost de l'entitat encarregada de protegir els refugiats, ACNUR, no arriba als 1.200: és a dir, xifres només una mica més altes que la nostra comunitat autònoma, amb les quals tothom espera que aquestes respectables organitzacions arreglin gravíssims problemes socials que afecten desenes de milions d'éssers humans. I una comparació més: Burundi té un PIB de 700 milions de dòlars, netament inferior als nostres pressuposts. I no parlam de doblers públics, sinó del conjunt de la riquesa d'un país de sis milions d'habitants. Per cert: just la meitat de la fortuna del nostre honoris causa.

Ens podríem eternitzar en aquest joc de matemàtiques recreatives, però convé anar acabant. Els nostres pressuposts m'han servit per fer veure el que ja sabíem: que vivim en un món en el qual els anuaris sobre despesa militar utilitzen el milió de dòlars com a unitat de comptabilitat, mentre 1.200 milions de persones tracten de tirar endavant amb menys d'un dòlar diari. Tant de bo que el canvi de mil·lenni ens dugui molts d'altres canvis.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris