muy nuboso
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

Xips de tinta

A hores d'ara hi ha pocs dubtes que una de les coses que Internet ha fet possible és l'accés immediat a tota casta de programari d'ordinador, ja que acostuma a ser norma, per aconseguir un programa, cercar-lo per Internet i descarregar-lo de la corresponent web. Aquest és un procediment que val tant si els programes són de pagament com si no. En el segon cas, hom els instal·la i, sense cap altre afegitó, ja els pot fer servir. Si són de pagament, aleshores passat un període de prova inicial, cal pagar per rebre una clau que permet la utilització de totes les possibilitats del programa en qüestió. Tanmateix, si s'arriben a realitzar els somnis de visionari de Joseph Jacobson, investigador del Massachussets Institute of Technology (MIT) no és gaire enfora el dia en què podrem fer més o menys el mateix amb el maquinari, és a dir el hardware. Segons un reportatge de la revista MIT Technology Review d'aquest mes, Jacobson lidera un equip d'investigació que està desenvolupant un sistema que ha de permetre imprimir els xips sobre un tipus especial de plàstic, de tal manera que un usuari qualsevol podrà descarregar de les corresponents webs el disseny que correspongui al xip que necessita i acte seguit, amb una impressora carregada amb una tinta especial, podrà imprimir el xip i posar-lo a fer feina. Jacobson diu que el seu objectiu no és fer xips de joguina, sinó que està fermament convençut que d'aquesta manera podrà arribar a fer xips que no es distingiran dels actuals Pentiums.

Convé dir que si no fóra per la font de la notícia i el lloc on es desenvolupa la recerca, seria difícil de creure que algú en els seus cabals pogués tudar el seu temps i doblers amb una cabòria com aquesta, i així i tot, la primera reacció és pensar que segurament aquesta serà una d'aquelles aventures que mai no acabarà a bon port. Però hi ha molts detalls que la fan molt més plausible que el que deixa entreveure una ullada superficial. En primer lloc, cal tenir en compte l'autèntica natura del procés de fabricació d'un xip, que passa per la impressió fotogràfica sobre fines capes de silici dels circuits a una escala molt reduïda. Un procés que requereix més de catorze dies i que s'ha de fer en laboratoris molt especials en què les condicions de neteja han de ser extremes per tal d'evitar que una partícula de pols microscòpica pugui contaminar un xip. Per altra banda, cal tenir en compte l'experiència que avala Jacobson i el seu equip, ja que varen arribar a formular aquest projecte revolucionari a partir dels desenvolupaments que han fet sobre la tinta electrònica. Tot arrenca quan Jacobson, ara fa quatre anys, va desenvolupar pantalles d'ordinador fetes a partir de minúscules gotes de tinta carregades amb un pigment blanc que podien desplaçar d'una part a l'altra de la gota, segons la càrrega elèctrica que li aplicaven. D'aquesta forma, Jacobson i el seu equip varen aconseguir pantalles de tinta que podien mostrar diferents formes segons el corrent elèctric que se li aplicava, formes que canvien amb aquest corrent. Dit a l'engròs, la tinta que ha de servir per fer els xips casolans té micropartícules de materials semiconductors (com els dels xips) per comptes de la pols blanca de la tinta electrònica.

De tota manera les dificultats per aconseguir l'objectiu últim de Jacobson, és a dir, un xip dels seus que no es distingeixi d'un Pentium, no són petites. Però pel camí van aconseguint subproductes que són tan interessants com aquest objectiu últim, com per exemple, circuits impresos sobre plàstic que són capaços d'emetre senyals de ràdio i que podrien servir, per exemple, per etiquetar qualsevol casta de producte: des de pots de sopa a llibres, i que servirien per identificar de forma automàtica les compres d'un client i l'estat de l'inventari. I és que el secret de la tecnologia de Jacobson és molt simple i interessant: fer xips així sortiria molt i molt econòmic. Aquest sigui possiblement el gran entrebanc d'aquest projecte: qualsevol per quatre duros podria fer els xips més sofisticats que vos pogueu imaginar i, per consegüent, no cal esperar que ni les grans corporacions ni la majoria de governs estiguin per la tasca de posar en perill el seu monopoli, que sovint amaguen sota la disfressa de la seguretat, d'aquesta manera, és a dir, posant a l'abast de tothom la possibilitat de fabricar xips.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris