algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Coalicions d'esquerra

Segons s'ha publicat, els partits d'esquerra podrien haver començat a pensar si serien capaços d'organitzar una aliança preelectoral amb vista al 2003. A ningú no se li pot escapar que tal possibilitat és molt difícil que se convertesqui en realitat. Dues passes prèvies en serien condicions imprescindibles: saber si els partits que ho requereixen tenen el vistiplau de les respectives direccions nacionals i, segon, quins són els protagonistes balears i els interessos de cadascun. Començant per la segona condició, i analitzant"ho illa per illa, se veu que a les Pitiüses pareix haver"hi en marxa una operació tendent a salvar els honors de cada part del Pacte ara romput i que així sigui possible la recomposició del Pacte entre Els Verds i la resta, com a única opció per no tornar a l'oposició. Pareix, idò, que el camí s'està fent per conduir a la repetició del pacte de 1999. A Menorca la força del PSIB, de la mà de Joana Barceló, és a la vegada el principal aval i impediment per obtenir la coalició total. Per una banda Barceló pot imposar condicions, perquè la diferència respecte de PSM i d'EU és enorme, però un excés d'imposició podria fer que els petits no volguessin pactar. Clar que també els petits se trobarien, si hi hagués una oferta clara i pública de pacte, poc manco que entre l'espasa i la paret, perquè si pacten poden diluir-se considerablement, però si no pacten poden desaparèixer. A Mallorca la situació és distinta. No pareix que sigui possible altre acord que entre PSIB, EU i Els Verds. Els dos darrers poden fer front a bastants motivacions que els empenyin cap a l'acord amb els socialistes, principalment la por que si no pacten puguin desaparèixer.

Però a la vegada se trobarien que el màxim que els podria reportar l'acord no seria massa més poder que el que ja tenen, la qual cosa no sembla ser massa engrescador per fer quelcom de diferent al que ja feren el 1999 (la coalició EU-Els Verds), a no ser que tenguin la convicció que si no pacten ni tan sols obtendran el que tenen, encara que no desapareguin. Un altre element a tenir en compte a Mallorca és que si el PSM no entràs, que no sembla possible, en la coalició, aleshores EU i Els Verds perdrien en favor del PSM la diguem-ne identitat diferenciadora respecte del PSIB, i a vegades aquesta necessitat d'autoafirmació, per a un partit, és més important que no el resultat electoral. La segona condició és òbvia. Tot i que aquesta operació s'hagi començat a pensar a Balears, estarà a l'expectativa de tenir el vistiplau de les direccions nacionals del PSOE i d'IU.

Només quan s'assolissin les dues condicions prèvies (llum verda de Madrid i aclarir"se sobre qui són els protagonistes) seria quan de veres podria començar"se a parlar d'un pacte general del progressisme illenc. Si se fes finalment, seria del tot novedós i realment podria ser l'eina que permetés engrescar novament els desencisats per una acció de Govern que s'esmorteeix a marxes forçades. En qualsevol cas, i passi el que passi, és la primera vegada d'ençà de la transició democràtica que l'esquerra se planteja (com a mínim això: s'ho planteja) una coalició seriosa i amb prou temps com per ser explicada i assumida pels seus votants. Podria ser un indici que en la direcció dels partits esquerrans illencs hi ha una nova sensibilitat a l'hora de fer política; o que la por al desastre governamental els faci espavilar per no tornar a l'oposició. Com se veu, les ombres sobre la possible coalició són moltes. Però no és manco cert que quan es començà a parlar de la possibilitat del pacte de les Pitiüses pel 1999 gairebé ningú no en donava ni un real, i finalment se va fer i va ser el motiu principal pel qual el PP passà a l'oposició. O sigui, que vés a saber què passa...

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris