nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

De cap al «Floridagate»

Finalment, els jutges del Suprem han parlat; cal suposar que també ha parlat la Justícia. No està gaire clar que els votants de Florida hagin acabat realment de parlar; sí han parlat les una mica imperfectes màquines encarregades de fer el recompte dels vots d'aquest Estat.

En qualsevol cas, per molt que el capteniment dels dos candidats, tant el perdedor com el guanyador, hagin estat prou civilitzats, combregant amb el principi que Amèrica està per damunt dels partits demòcrata i republicà, la presidència de George W. Bush s'haurà guanyat més en els tribunals de justícia que no exactament en les urnes i, en conseqüència, haurà nascut amb un cert dèficit de legitimitat. Així, el primer objectiu de Mr. Bush haurà de ser, necessàriament, el de fer tot el possible per a recuperar"la. Aquesta recuperació no podrà acomplir"se més que potenciant una política suprapartidista. Si es pretengués practicar un conservadorisme tancat podria produir"se una confrontació seriosa. L'escenari nord"americà no està preparat per a segons quines coses.

Per contra, d'altres, semblen inevitables. En primer lloc, un cert Floridagate. Entre altres motius, perquè els mateixos mass media hi poden estar prou interessats i motivats. I perquè és massa natural que el públic s'hagi quedat amb la mosca darrere l'orella i senti una especial curiositat per a esbrinar què ha passat realment.

Perquè també és estrany que tots els recomptes que s'han realitzat "a màquina o manualment" hagin resultat favorables a Al Gore. Perquè també és prou estrany que, en una democràcia, pugui pretendre's que resulta gens inconvenient la verificació d'un escrutini tan igualat. Sobretot perquè ja és estrany que, per part dels tribunals de justícia, pugui donar"se més importància al compliment dels terminis per a la presentació dels resultats que a la comprovació d'aquests resultats. Perquè també és estrany que els tribunals hagin pogut prendre resolucions provisionals "abans d'entrar en el fons de la qüestió" clarament perjudicials per a una de les dues parts en litigi, per a finalment concloure que no hi havia temps per a dur a terme el que havien postergat! Per quins set sous havia el Tribunal Suprem de suspendre el recompte de vots ordenat pel Tribunal Suprem de Florida? Perjudicava en res el joc net democràtic que aquest escrutini manual s'hagués dut endavant independentment que deguessin o no deguessin tenir"se en compte els seus resultats? I quina coincidència que totes les disfuncions de la mecànica de l'escrutini s'hagin donat precisament en un Estat en el qual el Governador és precisament un germà que, per un pèl, n'ha resultat afavorit!

Serà també una mera coincidència que Florida estigui utilitzant els serveis de dues companyies privades, ChoicePoint i Database Technologies Inc, ambdues estretament relacionades amb el Republican Party, per a fer una neteja en els registres de votants de possibles duplicitats, presència de persones ja traspassades o legalment condemnades a perdre els seus drets com a electors. Segons s'ha reportat al The New York Times, una llista preparada per aquestes companyies amb 173.000 possibles "sols possibles" casos ha circulat entre les autoritats dels counties, casos que suposadament havien de ser verificats però que, al capdavall, en un nombre significatiu, han impedit a molts de ciutadans d'exercir els seus drets.

Ja hi ha qui diu que la primera víctima del Floridagate pot ser Jeb Bush, el germà del nou President. Tant de bo que la seva carrera política fos la principal víctima d'aquesta història. Tant de bo que no hi hagi principis que trontollin.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris