algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

Què hi fa el Crist de la Sang a la Seu i a la presó?

El proper dissabte, 16 de desembre, a les 21 hores, el Sant Crist de la Sang pelegrinarà fins a la Seu. Portat pels prohoms i acompanyat per tots els seus fills, ben a prop de la venerada imatge. A la Seu, pregarem als seus peus i ens deixarem interpel·lar per Ell en el més profund de les nostres consciències. A les 23.30, l'acompanyarem en silenci a «ca seva». El diumenge 17, a les 9.30 hores, el Crist de la Sang serà traslladat al Centre Penitenciari de Palma. Entrarà a la presó i es trobarà amb tots aquells fills seus que no poden visitar"lo. Fa setmanes que es preparen per a aquesta trobada excepcional. Vull agrair públicament, a les Autoritats Penitenciàries i particularment a la Direcció de la presó de Palma, la gran comprensió i totes les facilitats oferides per fer possible aquest esdeveniment religiós. Però, molts vos demanareu: a què ve tot això? Quin sentit tenen aquestes sortides extraordinàries del Crist de la Sang? Quin és el motiu de tota aquesta «moguda» religiosa i pública, en un temps de forta secularització i en un Estat no confessional? Deu ser que s'intenten restaurar velles fórmules caducades de nacionalcatolicisme?

Els criteris "que justifiquen, a parer meu, els actes anunciats" ajudaran els creients a viure'ls i els no creients a comprendre'ls degudament.

1. Que l'Estat sigui aconfessional "opció que l'Església espanyola va defensar al seu moment i manté clarament avui" de cap manera no vol dir que l'Estat sigui anticonfessional. Essent la llibertat religiosa un dret fonamental de les persones, també en les seves manifestacions públiques, l'Estat i les Autoritats l'han de respectar i fer"li costat, qualsevol que sigui la Confessió religiosa dels ciutadans. També en una manifestació pública extraordinària com aquesta, que, d'altra banda, es farà a hores i de manera que interfereixi tan poc com sigui possible el ritme de la ciutat.

2. Els cristians vivim un temps força excepcional: el final de l'Any Jubilar en el segon mil·lenni del naixement de Nostre Senyor Jesucrist. Un temps de gràcia i de perdó, de reconciliació en la justícia i la pau, de conversió dels nostres cors i la nostra Església als criteris de l'Evangeli. En aquest temps privilegiat per recuperar el radicalisme de la vida cristiana, l'Església de Mallorca gira els ulls cap a la imatge de Jesucrist més venerada entre nosaltres des de fa segles i, de manera excepcional, a la porta a la Seu, centre i Mare de l'Església diocesana, i li presenta la seva pregària, deixant"se interpel·lar pel Crist viu i sofrent que representa. Aquest serà l'acte culminant del nostre Jubileu, que es tancarà oficialment dia 5 de gener, vespra de Reis, a la Seu, a les 12 de migdia. 3. El missatge del Jubileu del segon mil·lenni de Jesucrist té una part essencial que no ha estat suficientment viscuda i assumida: la que fa referència al sofriment dels homes i dones en els quals Jesucrist viu la seva passió dia rere dia i a l'inexcusable compromís de tots els creients i de l'Església institucional a favor de la justícia, la reconciliació, la justa distribució dels béns materials, la lluita per la dignitat de vida de tothom i l'ajuda eficaç i fraterna a tots quants pateixen pobresa, marginació o exclusió de qualsevol tipus. L'Església de Mallorca vol refermar la seva conversió en aquest punt, contemplant la sang vessada per Jesucrist perquè la vida de la humanitat sigui «salvada» de tots aquests mals. 4. En la societat mallorquina hi ha un col·lectiu on es fan particularment presents els mals dels quals tots som corresponsables: els reclusos de la presó. Les presons són, avui per avui, una realitat inevitable. Però són un lloc de sofriment i haurien de ser de cada vegada més un lloc de redreçament de les persones i de preparació per a una reinserció social normalitzada. L'experiència religiosa ajuda també els reclusos, perquè molts d'ells tenen fe, més o manco clarificada o viscuda. La visita del Crist de la Sang els ajudarà a retrobar"se amb ells mateixos, a penedir"se honestament de les seves culpes, a valorar el sofriment de les víctimes dels seus delictes i a demanar perdó i, tal vegada, a retrobar"se amb el Déu que no ha deixat mai d'estimar"los. Serà així, perquè aquesta visita ha estat preparada pels membres de la Comissió Diocesana de Pastoral Penitenciària des de fa setmanes, en diàleg franc amb els reclusos i amb l'explicació clara del seu significat. I amb l'acceptació valuosa de la Direcció i el personal professional de la presó. Aquesta visita serà, també, una ocasió perquè la societat mallorquina reflexioni sobre el món de la presó i la responsabilitat que tots tenim, per acció o omissió, en els delictes que es cometen i en les seves conseqüències a la presó.

Tot això pretén aconseguir el Crist de la Sang en pelegrinar a la Seu i a la presó. Els que ho hem organitzat no hem fet més que escoltar, des de la fe, el seu clam, amarat d'estimació, per la conversió de les nostres vides en bé de l'Església i de la societat. A tots quants vos considerau creients, vos convid a participar"hi amb devoció, esperança i esperit de conversió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris