muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Envit al president

Sr. President,
Només a través de la preservació de la nostra identitat garantim la democràcia i exercim la llibertat. Aquest govern té propòsits i actuacions ecologistes: l'excotaxa, la regulació del sòl. Totes aquestes mesures regulen, disposen una preservació de la terra, de l'entorn. Ara bé, com a lingüistes sabem que la llengua catalana és part del nostre medi. Si hom vol defensar íntegrament la naturalesa ha de defensar també la nostra llengua i la nostra cultura. Totes les llengües són producte de la necessitat exclusiva del seus parlants d'anomenar l'entorn, de racionalitzar-lo. Per això si hom per una llengua, perd el vehicle de pensament d'aquell entorn. Si hom consent a perdre una llengua, mata una part de la biodiversitat. La llengua juntament amb la terra és un altre puntal de qualsevol nació.

Els que parlam català, els que estructuram la vida en català fa tres-cent anys que tenim a sobre lleis i estratègies genocides, tendents a substituir el català a la conversa, a l'escola, als mitjans de comunicació; en general, a tots els àmbits públics i privats. Estructures i administracions d'estat que conculquen els drets catalans. La constitució espanyola consagra la desigualtat linguística a l'article 3, en qué l'Estat esmenta pel seu nom l'únic idioma que empra i que imposa com a oficial seu, mentre que relega a la indefinició i la indefensió las otras lenguas españolas. Aquest marc legal fa que la majoria que té la dreta a Madrid se senti forta per atacar tots els nacionalismes que no siguin l'espanyol.

Patim, per tant, una situació desigualitària profunda, que creix cada dia; i que no es pot contrarestar amb tímides mesures normalitzadores d'aquest govern. La misèria actual no pot engrescar ningú; en canvi, la construcció d'un país orgullós d'ell mateix i solidari en peu d'igualtat amb tots els altres pot engrescar el joves (tothom vol sortir d'una barca que s'enfonsa).

Proposam que aquest govern emprengui mesures eficaces de planificació lingüística "com s'han duit a terme a altres llocs d'Europa". La llengua és qüestió d'Estat, de govern, per damunt de les vel·leïtats d'una conselleria concreta.

És a vós, com a president del govern, que us correspon aprofitar al màxim les mínimes parcel·les legals. Les mesures per a la normalització del català són urgents. Per socialitzar els joves no basta augmentar la quota de català al cinema i als mitjans de comunicaxió, sinó que és imprescindible fer un decret que vehiculi l'ensenyament en català, a tots els centres, i a tots els nivells, i que estableixi continguts catalans de geografia, d'història, de literatura. Encara que l'aplicació del Decert de mínims es fes al màxim no permetria d'aconseguir una població culturitzada que estimi el poble i la terra.

Confiam que acceptareu aquest envit i fins i tot si en voleu fer un altre, a la llarga el poble el voldrà.

Rosa Calafat i 13 professors universitaris més.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris