muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Sense un duro

La recent sentència del Tribunal Constitucional segons la qual el govern de Balears no està autoritzat a posar l'impost ecològic a grans empreses i que, per tant, perdrà (entre doblers que haurà de tornar, interessos i pagar els crèdits demanats en vistes al que se recaptaria a través d'aquest impost) uns 25.000 milions de pessetes, és una llosca de consideració: 25.000 milions és una xifra que s'acosta a la sisena part del total del pressupost anual de la Comunitat. Una bestialitat. Quantes inversions s'hauran de deixar de fer per no tenir (i tornar"ne part) aquests doblers? Però quant al finançament de l'autonomia balear aquesta no és la pitjor notícia. Ni tan sols ho és la típica cortina de fum del mite del dèficit fiscal, el qual no passa de ser una opinió discutible, no perquè tècnicament no existesqui sinó perquè és una pura simplificació política fruit de l'economicisme identitari tant de moda. Però al marge de tot això, la que de veres serà una notícia dolentíssima i que amenaçarà gravíssimament l'autonomia balear serà quan el Govern central aprovi, a través de la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos, introduir uns límits d'endeutament de les comunitats autònomes que els obligarà a tendir al dèficit zero. En principi pot parèixer una actitud lloable, intentar acabar amb el desastre del dèficit públic que se va acumulant un any darrere l'altre amb progressió creixent. Però darrere de tal actitud el que hi ha és una voluntat de treure capacitat d'autogovern a les comunitats autònomes, i, d'aquesta manera, obligar"les a assumir el principi ideologicopolític que persegueix el PP: tractar les administracions no com a institucions públiques sinó com a empreses. Igual que passa als Estats Units, on l'administració federal ha aconseguit tenir superàvit, i pareix que aquest és el nord pel qual aposta el PP. Però, clar, la pregunta és: com s'aconsegueix el dèficit zero o tenir superàvit? La resposta és òbvia. A través de no invertir prou, o fins i tot disminuir la inversió, en serveis com sanitat, educació i assistència social. Al capdavall és el principi aquell segons el qual si qualcú és pobre és perquè vol, és beneit o, pitjor, perquè és un gandul que pretén que els altres ciutadans, via impostos, li financin la seva ganduleria. Per evitar"ho, per tant, que tothom que pugui se pagui aquests serveis privadament i els que poc o res tenen i no se'ls poden pagar, que se fotin: que no fossin pobres.

És un principi ideològicament retrògad, èticament reprovable, políticament reaccionari i humanament despreciable, però és el darwinisme social que ha assumit el neoconservadorisme que, per altra banda, adopta formes polítiques diverses. Per exemple, l'economicisme identitari l'assumeix amb entusiasme en relació als pobles o les nacions: els andalusos no mereixen els nostres impostos; que facin feina i s'ho guanyin; al millor estil del conservadorisme més extremat que a Alemanya defensa la idea que tots els espanyols són un ganduls, i que no se pot permetre que se paguin impostos que vénguin, via fons europeus, cap a Espanya. En versió domèstica espanyola, el PP se suma a aquest darwinisme socioeconòmic i, a més, pretén obligar totes les autonomies a perseguir la mateixa finalitat. Segur que, llavors, ja pactaran l'exclusió de la norma general (com han fet amb el Decret d'Humanitats) de Pujolàndia (on per altra banda, se practica com enlloc de tot Espanya el principi citat), però les altres autonomies, a passar pel tubo. Si el nostre, o nostres, govern o governs balears de veres fessin Política s'oposarien a aquesta intenció de deixar"nos sense un duro amb tot el que puguin. I tot voldria dir arribar al límit que sigui. Si finalment des d'aquí no hi podem fer res, millor tornar"los l'autonomia i que en facin el que vulguin. Però si aquesta llei segueix endavant, a la pràctica obligarà el teòric govern (o governs) balear presumptament progressista a assumir, vulgui no vulgui, aquell principi tan reaccionari.

Seria més digne tornar l'autonomia a Madrid que agenollar"se i fer agenollar tothom simplement perquè ho ha decidit així el senyor Aznar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris