muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

La sentència del Constitucional

El Tribunal Constitucional sentencià ahir la inconstitucionalitat de l'Impost sobre les Instal·lacions que Incideixen en el Medi Ambient, aprovat el 1991, quan Alexandre Forcades era conseller d'Hisenda i tenia Bartomeu Reus com a secretari general tècnic. És tota una lliçó per al Partit Popular, tan sovint embolicat amb la bandera de la Constitució i és d'esperar que els responsables de la implantació del tribut sabran donar la cara. També és una lliçó per al PSOE. Qui presentà el recurs que ara colpeja tan durament els escassos recursos públics de la Comunitat Autònoma. En tot cas, convé recordar que la responsabilitat plena que la llei estigui mal feta no és d'aquell que la recorre, ni de qui la jutja, sinó de qui l'ha redactada malament. El PP, per tant, ha ser capaç d'assumir la seva responsabilitat.

De tota manera, hi ha dues qüestions molt per damunt de les disquisicions anteriors. La Comunitat Autònoma ha perdut 25.000 milions de pessetes. Creim que aquest punt no mereix més comentari. Més greu seria que s'estengués la impressió que a les Balears no tenim autonomia per dotar-nos d'instruments recaptatoris propis. Per descomptat, que no discutirem la sentència del Constitucional. Però en quina casta d'autonomia ens veuríem convertits si resultàs que tenim capacitat per crear nous imposts? És aquesta la corresponsabilitat fiscal que se'ns exigeix? Tindrem menys sobirania que el president d'una escala de veïns? Volem creure que no és la Constitució qui ens ha col·locat en aquesta situació, sinó la potineria d'aquells que han redactat malament les normes. En cas contrari, les conclusions que n'hauríem d'extreure tindrien molt, molt de calat.

Nuclear, no gràcies  

Hem d'encoratjar tota la ciutadania perquè participi en la concentració convocada per Greenpeace contra la presència d'un vaixell nuclear a la Badia de Palma. Fets com el del Tireless han demostrat que no es pot frivolitzar amb afers d'aquesta mena. Aznar ens ha donat la raó. Tot allò nuclear ha d'estar com més enfora millor de la població civil. Tots hem de ser al costat de Greenpeace.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris