muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Cultura, democràcia i nacionalisme

Tots els processos culturals han influït dins les formes de relació social, de manera que els trets identitaris d'un poble han caminat cap a formes de participació col·lectiva que condueixen dins el llarg del temps a allò que avui en dia coneixem com democràcia.

Els camins cap a una globalització de les relacions econòmiques han dut, sense cap dubte, a formes de cultura també globalitzades i enfront d'aquestes s'ha produït un moviment de resistència enfront d'elles per preservar les arrels i el tarannà dels pobles. La protecció de la diversitat també és necessària per als defensors dels processos globalitzadors, però estam davant una defensa en la boca petita ja que les pressions mediàtiques que es produeixen pels camins que tenen les noves tecnologies, exerceix una pressió cultural sobre els trets identitaris de les cultures minoritàries. Llengua, folklore i cultura es veuen amenaçades directament o subtilment per fer que el consum es vagi augmentant. Enfront d'aquest moviment s'ha presentat el nacionalisme, en totes les seves formes, però aquí volem fer una defensa del nacionalisme democràtic i no del nacionalisme que ha caigut al llarg del segle XX en el parany de convertir"se en la gran bèstia dels drets de l'ésser humà. Aquest nacionalisme democràtic, es basa en les arrels culturals dels pobles i es veu protegit per la nostra carta magna que li dóna natura de primer ordre quan per accedir a les formes de govern autonòmic requereix unes diferenciacions i unes característiques territorials comunes d'ordre geogràfic i cultural per agrupar"se com a tal. S'ha acusat de forma malèvola el nacionalisme d'enfortir"se quan es presenta davant un enemic exterior, enemic real o imaginari creat pels seus dirigents per agrupar un poble. Com diria Northrop Frye en la seva Anatomia del Criticisme, les peces blanques dels escacs necessiten de les negres per així conformar el ying i el yang del tauler de la vida. Però la mateixa acusació de crear enemics reals o imaginaris la podem fer als moviments globalitzadors a causa de la falta de respecte per la diversitat que manifesta el seu aplanament cap a les cultures minoritàries, formes de relació ancestrals o simplement una estructura econòmica fora del sistema. Les interrelacions entre cultura i democràcia les podem veure en una sèrie d'indicadors que ens donaran la clau per veure que a major índex de democràcia els indicadors de poder gaudir de la cultura tant com a consumidors o com a agents productors de la cultura moderna.

Els índexs de quantitat de democràcia està interrelacionat amb una sèrie de paràmetres com el del respecte als drets humans, la participació social, la llibertat de pensament i d'expressió i el dret de l'autodeterminació com a poble i respecte a les minories.

Aquests trets són els que ajuden a crear els indicadors de creativitat cultural que és la suma de les decisions individuals que han format el criteri d'elecció com a poble i la gran expressió d'aquesta són les eleccions lliures.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris