nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

Cultura i patrimoni

Tornam a jugar en diversos conceptes que poden tenir significacions múltiples. En primer lloc ens farà falta deixar clar el concepte de patrimoni cultural per tal de tenir les arrels clares a l'hora de veure créixer l'arbre. Com a aproximació a la idea podem diferenciar entre patrimoni tangible, és aquell que abasta els immobles com ara edificis, monuments, emplaçaments arqueològics, conjunts històrics i d'altres tipus així com els elements naturals que configuren el que vulgarment coneixem com el paisatge. Aquest darrer apartat és l'aportació que l'ecologisme ha fet al concepte cultural modern des del punt de vista mediambiental. També hem d'incloure els béns mobles: pintures, escultures i tipus de produccions factibles a ser gaudides d'una manera directa. Però també hem de tenir en compte aquella part del patrimoni cultural que no es veu, aquella que inclou comportaments socials, normes de conducta i comportament sociològic que conforma el caràcter antropològic d'un poble i dóna forma a través del temps al seu tarannà.

No es pot passar de puntes sobre la història dels darrers cent anys sense veure l'esforç que s'ha fet de preservació del patrimoni cultural i un índex de progrés cultural el podem trobar en el percentatge que dedica del seu pressupost públic a la preservació i difusió del seu patrimoni cultural. Però en molts de casos hem vist que el concepte patrimonial traspassa el concepte nacional, estatal i passa a ser patrimoni de la humanitat. Sobre aquest darrer punt hem de reflectir les declaracions que fa l'ONU a través de les seves diferents organitzacions tant des del punt de vista artístic com des del punt de vist mediambiental, com a reserves de la biosfera.

Les amenaces que es fan sobre el patrimoni cultural que es fan degudes a les grans obres públiques destinades a millorar la qualitat de vida de la societat s'han d'acomodar a criteris d'impacte i els organismes internacionals pertinents han de crear un cos normatiu que sigui d'aplicació per jugar amb els conceptes de sostenibilitat i de preservació sense que cap d'ells es vegi perjudicat per l'altre.

L'impacte que té la globalització de l'economia dins la producció cultural fa que el respecte a la diversitat de les produccions hagi augmentat ja que l'oferta que es dóna al consumidor és major gràcies a la gran intercomunicació que es dóna a causa de les noves tecnologies de la informació.

Els processos cibernètics han duit a un nou concepte de gaudir la cultura i al coneixement del patrimoni ja que gràcies als processos i instruments telemàtics podem gaudir del museu de l'Hermitage sense haver de sortir de casa. Gràcies al patrimoni cultural comú podrem tenir l'oportunitat de construir noves formes de relacions culturals entre les quals podem citar la nova creació d'un espai cultural europeu que doni peu a les individualitats, gràcies a la lentitud de la seva construcció enfront de la corba de velocitat que presenta la construcció de l'espai cultural de l'Amèrica del Nord que inclou els Estats Units i Canadà. És per tot això que no podem oblidar que difusió i preservació del patrimoni no solament és un treball institucional sinó que és un treball que ens pertoca a tots els ciutadans i a la càrrega moral que du incorporada qualsevol tipus d'elecció que facem al llarg de la nostra vida.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris