algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:

El pacte grinyola

Hi ha fets recents i hi ha una profusió de comentaris que semblen indicar que el pacte grinyola. Probablement, el problema és que el pacte estava mal concebut d'entrada i ara és quan es veu (tot i que no era difícil de preveure). Per justificar aquesta afirmació, convé recordar que la signatura del pacte es va basar en dos principis organitzatius, dos principis no escrits però ben clars per a tothom. Podríem enunciar"los com el principi de simetria i el principi de no interferència. Aquestes dues premisses constitueixen el ciment d'una arquitectura de pacte molt mala de mantenir en una coalició tan policroma.

Segons el principi de simetria, l'actitud del soci que dóna suport sense participar en les tasques de gestió ha de ser la mateixa en el Govern de les Illes Balears, d'una banda, i en el Consell Insular de Mallorca, d'una altra banda. L'actitud ha de ser justament aquesta: donar suport (votar que sí) i no participar a les tasques de govern. La qüestió és que el principi de simetria està fallant perquè Unió Mallorquina està condicionant les polítiques del govern autonòmic en molta major mesura del que el grup socialista o el grup Esquerra Unida"Verds condiciona el govern del Consell.

Unió Mallorquina reclama autonomia per a la seva gestió mentre es manifesta contra la creació de vertaders parcs naturals o mentre juga a dir ara sí i ara no amb el projecte d'impost turístic. Darrerament, n'hem tengut dos casos ben clars: els nacionalistes de centre han manifestat la seva disposició a no donar suport parlamentari a la Llei de Comerç i a la Llei de Parelles de Fet. Al final, podrem formular un teorema segons el qual les iniciatives progressistes del nostre govern es divideixen en tres grups: les que queden recorregudes al Constitucional, les que queden bloquejades pel soci més centrat i les que ja ni s'intenten.

El principi de no interferència, defensat de manera emfàtica per Unió Mallorquina, afirma que les competències són, ben clarament, d'una institució o d'una altra, que cadascú ha de deixar actuar a qui li correspon i que no hi ha d'haver duplicacions. És a partir d'aquest raonament que s'ha plantejat la negociació de competències com les de benestar social o les d'esports. Doncs bé, el Consell de Mallorca ens sorprèn amb tota una sèrie d'actuacions en una matèria que és competència de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, com és la caça. S'obre una oficina, s'organitzen cursets i trobades, s'anuncia la intenció de crear vedats socials, etc. El principi de no interferència s'aplica, segons es veu, en funció de la conveniència del moment o de l'assumpte.

És per coses com aquesta que el pacte grinyola. Tal com està configurat, el pacte afavoreix de manera desmesurada qui pot desviar"se dels principis de simetria i de no interferència sense pagar"ho: els que estan en posició de frontissa. Així les coses, la cohesió del pacte i la creació d'un clima de confiança entre els socis tendeixen a ser literatura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris