nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

Dignificar o encimentar?

Per als qui no contemplam la ciutat amb criteris de guany econòmic, ni molt manco per obtenir rendibilitat política, acontentar cap grup econòmic de pressió... les nostres demandes i reivindicacions són perquè les actuacions siguin equilibrades, respectuoses amb l'entorn, per tal d'aconseguir ciutats cada cop més habitables, més humanes. Al llarg de la nostra història, encara que només tenguem 25 anys, el temps ens ha donat tantes vegades la raó que creim tenir una certa autoritat moral per continuar defensant un model de ciutat.

Què seria de sa Dragonera, Cabrera, parc de la Mar, batalles ciutadanes guanyades? D'altres malauradament s'han perdut: Son Quint, parc de ses Estacions..., però tambè els resultats han dit que el que diguérem algunes entitats ciutadanes i alguns professionals era raonable.

Com raonable fou la demanda d'entitats i sectors professionals que la Universitat s'havia d'integrar dins la ciutat. Perquè es recuperaven edificis emblemàtics, es dinanitzava la ciutat amb la presència de joves estudiants, i a més a més no es consumia territori i s'evitava augment de la utilització dels cotxes.

Escoltar vint anys després a l'arquitecte Joan Busquets dir, en el decurs de la presentació del Projecte per a la Façana Marítima, que «s'ha reconegut l'error de dur les Universitat fora de les ciutats i que algunes les estaven recuperant» és una satisfacció, una malaurada satisfacció perquè la ubicació del Campus Universitari avui per avui és irreversible. Però també tenguérem raó.

Aquest preàmbul ve donat precisament pel projecte abans esmentat de la Façana Marítima. Una vegada més ens trobam amb un projecte per a la ciutat que ens ha creat una gran preocupació per tot el que comporta.

No ens agrada que una vegada més es recorri a la coartada urbanística i social de beneficiar unes barriades quan en realitat el projecte d'edificis residencials (suposam que d'alt standing), hotels i centre comercial serà una barrera de ciment per a les barriades properes, com són per als veïnats del Terreno tots els edificis del passeig marítim.

Per altra banda, a una ciutat tan compactada i mancada d'espais lliures és lamentable que els pocs solars buits davant la mar s'utilitzin per a més del mateix, o sigui, ciment i rendibilitat, rendibilitat evidentment per a uns pocs.

Creim que a hores d'ara la ciutat no pot assumir operacions urbanístiques d'aquestes dimensions i aquests continguts. Però el que no es pot obviar de cap manera és escoltar les veus ciutadanes tant de les entitats com de professionals. Cal obrir un debat ciutadà amb tranquil·litat i profunditat.

Després de tants d'anys de no fer res no ens podem permetre el luxe de tenir pressa amb la presa de decisions per una actuació d'aquesta envergadura, les conseqüències de la qual serien irreversiblement negatives per a la nostra maltractada ciutat.

M. Rosa Bueno Castellano, presidenta Federació AV Palma.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris